Cecilia Bartoli rangos díjat kapott

cecilia bartoli
Italian opera singer Cecilia Bartoli is guest at the German television show "Wetten Das" in the eastern German town of Halle on March 1, 2008. AFP PHOTO DDP/ JOERG KOCH GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Cecilia Bartoli operaénekes és Max Martin zeneszerző kapja idén a rangos svéd zenei elismerést, a Polar zenei díjat - közölte szerdán a zsűri Stockholmban.
Vágólapra másolva!

Bartoli a világ legkeresettebb operasztárjai közé tartozik, "a világ nagy operaházaiban varázsolta el a publikumot"

- áll a zsűri méltatásában.

Értékelték a mezzoszoprán énekes 17-19. század rég elfeledett zenéjének népszerűsítéséért tett erőfeszítéseit, mellyel hidat épített az évszázadok között és segített elmélyíteni az Európa kulturális örökségéről szóló ismereteket.

Értékelték a mezzoszoprán énekes 17-19. század rég elfeledett zenéjének népszerűsítéséért tett erőfeszítéseit Forrás: ddp images/AFP/Joerg Koch

Max Martin, eredeti nevén Martin Sandberg nevéhez olyan dalok fűződnek, mint Britney Spears Baby One More Time című slágere, de írt dalokat a Backstreet Boysnak, Katy Perrynek, Pinknek és a Bon Jovinak is. Nincs még egy olyan producer és zeneszerző, aki az elmúlt húsz évben ilyen sok és ilyen széles körben ismertté vált slágereket írt volna - emelte ki a Polar-díj zsűrije.

A díjakat június 16-án Stockholmban vehetik át a művészek.

Az 1989-ben az ABBA egykori menedzsere, Stig Anderson által alapított Polar zenei díjat elnyerte már mások mellett Youssou N'Dour világhírű szenegáli zenész, Kaija Saariaho finn komponista és Paul Simon amerikai énekes.

A korábbi díjazottak között szerepel még Paul McCartney, Ligeti György, Bob Dylan, Ray Charles, Elton John, Bruce Springsteen, Pierre Boulez, Ennio Morricone és Björk is.