Sofia Coppola operát rendez

Horizontal
Sofia Coppola attends the opening ceremony of the 15th edition of the Marrakesh International Film Festival on December 4 , 2015 in the Morrocan city of Marrakesh. AFP PHOTO / FADEL SENNA / AFP / FADEL SENNA
Vágólapra másolva!
Az Oscar-díjas Sofia Coppola Rómában debütál operarendezőként idén májusban Giuseppe Verdi Traviata című művével.
Vágólapra másolva!

A római operaház közleménye szerint Coppolát, aki a 2003-as Elveszett jelentés című filmért vehette át a legjobb eredeti forgatókönyvért járó aranytrófeát, Valentino Garavani divattervező kérte fel a produkció színpadra állítására.

Az amerikai filmrendező és producer a 2006-os Marie Antoinette című filmjével nyűgözte le Garavanit. A színház szerint a produkcióban Coppola tökéletes egyensúlyt talált "a klasszikus és a modern között".

Sofia Coppola Forrás: AFP/Fadel Senna

A Teatro dell'Opera di Roma hosszú ideig csupán másodhegedűs volt északi kuzinja, a milánói Scala mögött, valamint éveken át pénzügyi nehézségekkel, belső viszályokkal küszködött.

2014-ben például 12 millió euró (3,7 milliárd forint) adósságot halmozott fel, a művészek szakszervezetei folyamatos sztrájkkal tüntettek a színház vezetősége ellen, a nyári programban szereplő előadások is sorra elmaradtak a munkabeszüntetések miatt.

Mostanra sikerült talpra állnia, mert lefaragták a költségeket, elfogadták az állami támogatást és megegyeztek a szakszervezetekkel.

A májusban debütáló Traviata új előadását Garavani alapítványa támogatja. A produkció jelmezeit maga Garavani és a nevét viselő divatházban utódjául szegődött két tervező készíti. Az előadást tizenötször fogják játszani május 24. és június 30. között.