Jön az operaéneklés Julia Robertse

Anja Harteros
Vágólapra másolva!
Napjaink legkeresettebb szopránja, öntörvényű díva, akiért versengenek az operaházak. Anja Harteros első budapesti fellépésén változatos műsorral lepi meg a közönséget.
Vágólapra másolva!

Maria Callasszal emlegetik egy lapon. Október 29-én a Müpában a világhírű szopránénekes az operairodalom legszebb áriáiból válogat, a Pannon Filharmonikusokkal, akik élén a német dalszínházakban rendszeresen vezénylő horvát Ivan Repušić áll.

Öntörvényű díva

A görög és német szülők gyermekeként született Anja Harteros tizennyolc évesen a grófnét énekelte a Figaro házasságában, az áttörést pedig 1999-ben a rendkívül nagy presztízsű cardiffi Singer of the World versenyen aratott győzelem hozta el számára – Harteros itt első német indulóként diadalmaskodott.

Anja Harteros Forrás: Marco Borggreve

A zsűrit és a közönséget már ekkor sem csak hangi adottságai bűvölték el, hanem temperamentumos egyénisége, előadói készsége is: a kiváló Mozart-énekesnő, Barbara Bonney úgy jellemezte őt,

Pályafutás egyenletesen ívelt felfelé Bécs, Berlin, Milánó, New York színpadaiig. Harteros repertoárjának építésében csakis saját megérzéseire hagyatkozik, és rendszeresen utasít vissza felkéréseket, így minden fellépése különleges eseménynek számít. A müncheni Bajor Állami Operaház kamaraénekesnői címével, illetve az Opernwelt magazin által 2009-ben adományozott „Az év énekesnője” titulussal is elismerték munkáját.

Anja Harteros programja

Mozart: Figaro házassága - Nyitány
Mozart: Figaro házassága - Porgi, amor, qualche ristoro (a Grófné áriája a II. felvonásból)
Verdi: Traviata - Előjáték a III. felvonáshoz
Verdi: Otello - Ave Maria (Desdemona imája a IV. felvonásból)
Verdi: Nabucco - Nyitány
Verdi: A trubadúr - Tacea la notte (Leonora áriája az I. felvonásból)

Verdi: Aida - Ritorna vincitor (Aida áriája az I. felvonásból)
Puccini: Manon Lescaut - Intermezzo a III. felvonásból
Cilea: Adriana Lecouvreuer - Poveri fiori (Adriana áriája a IV. felvonásból)
Verdi: A végzet hatalma - Nyitány
Verdi: A végzet hatalma - Pace, pace mio Dio! (Leonora áriája a IV. felvonásból)