Vágólapra másolva!
Tavaly nyáron több tízezer látogató előtt, nagy sikerrel mutatkozott be Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál. Idén június 30. és július 2. között esténként ismét fényárba borul a belváros: az ország legjobb fényfestő csapatai keltenek életre több mint 10.000 négyzetméternyi vetített felületet, ami európai viszonylatban is kimagasló látványosságnak számít. Spanyol légtornászok álomszerű produkciója érkezik a város főterére, a Székesegyház homlokzatán pedig mapping alkotások nemzetközi, pénzdíjazásos versenye várható. Eközben egyéb különleges kulturális programok – koncertek, színházak, újcirkuszi előadások – is várják az érdeklődőket. 
Vágólapra másolva!
A Fény Útja Forrás: ZsÖK sajtó

Világszerte népszerűek a fényfesztiválok, amelyek a technológia fejlődésével egyre grandiózusabb élményt nyújtanak. A fesztiválok kínálatában még mindig újdonságnak számít ez a műfaj - magyar viszonylatban pedig egészen tavalyig nem találkozhatott vele a közönség. Pécs legnagyobb kulturális-turisztikai szervezete, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ezen változtatott 2016-ban a fesztivál megszervezésével.

A második pécsi Zsolnay Fényfesztivál egy olyan háromnapos rendezvénynek ígérkezik, ahol még karakteresebben jelennek meg az előző fesztivál legizgalmasabb elemei:

a huszonegyedik századi fényművészet különböző ágai, az utcaművészetek, a színház, a zene, az újcirkusz.

Az idei fesztivál nagy hangsúlyt fektet majd a művészet, a technológia és a tudomány integrált megjelenítésére, és a mesterséges fényalkotások mellett feltűnnek majd természetes napfényt alkalmazó művészeti projektek is.

A fesztivál nyitókoncertjének a város világszínvonalú koncertterme, a Kodály Központ ad otthont. Az elektronikus zene világából érkező angol előadó, Emika tavaly készült, Melanfonie című albumát a MÁV Szimfonikusokkal közösen viszi színpadra: a látványért Bordos László Zsolt, világhírű 3D mapping művész felel. Az ingyenes, szabadtéri elemekből építkező rendezvénynek ez lesz az egyetlen fizetős programja.

A koncert után látványos fényfelvonulás kezdődik. A kellékek a közönség bevonásával készülnek, akik

fényjelmezekbe öltöznek és fényjárgányokra szállnak, hogy minél többen aktív résztvevői, alkotói legyenek a fényünnepnek.

A város főtere lesz a helyszíne egy álomszerű újcirkuszi előadásnak: a Spanyolországból érkező Voala Station légtornászainak egy 70 tonnás daru segít majd az égbe emelkedni. A Székesegyház épületén pedig a nemzetközi 3D mapping versenynek köszönhetően jelennek meg alkotások: ezért a nemzetközileg is elismert Kiégő Izzók csapata felel. Az alkotógárda egy gigantikus fényinstallációval is készül, mellettük pedig egy másik világhírű magyar fényművész, Vicsek Viktor mutatja be legújabb alkotását a fesztivál közönségének. Mindhárom este lehet majd korzózni a belváros legismertebb épületeit útba ejtő, húsznál is több állomást érintő Fény Útján.

A nyitókoncert után a szabadtéri színpadon az Óperentzia zenekarral fellépő Lajkó Félix, a Japánból érkező Matsumoto Zoku és a Kwashibu Area Band élén fellépő ghánai Pat Thomas adnak koncertet. Pat Thomast a hetvenes évek óta „Afrika arany hangjaként" emlegeti a közönség és a világzenei szaksajtó. Rajtuk kívül utcazenész-szerepben tűnnek fel a legnevesebb pécsi könnyűzenei előadók, és visszatérő vendégként érkezik a tavalyi fesztivál egyik közönségkedvence, az olasz Fantomatik Orchestra is.

A koncertek mellett újcirkuszi, tüzes és színházi produkciók népesítik be Pécs mediterrán hangulatú utcáit és tereit. A Baleár-szigetekről érkező Circ Bover díjnyertes előadásában hatméteres bambuszrudakból épül különleges mozgó díszlet, a vállalkozó kedvű fesztiválozók számára pedig a Sienta La Cabeza barcelonai fodrászai fognak világító hajkölteményeket alkotni.

Ízelítőként nézze meg az alábbi videót a tavalyi fesztiválról!