Már mindegy, honnan jön a zene, csak jó legyen

Brunettes shoot Blondes a Bush fesztiválon az A38 hajón 2016 november 17-én Brunettes shoot Blondes a Bush fesztiválon az A38 hajón 2016 november 17-én
Brunettes shoot Blondes a Bush fesztiválon az A38 hajón 2016 november 17-én
Vágólapra másolva!
Felpezsdítené, összefogná és szervezettebbé tenné a régiós zenei életet a Budapest Showcase Hub (BUSH) és annak szervezői csapata. A Baltikumtól a Balkánig 14 ország zenei szakemberei gyűlnek össze ezekben a napokban a fővárosban, hogy megvitassák azt hogyan lehet betörni Közép-Kelet Európából a nyugati, vagy a globális könnyűzenei piacra. Szerintük ugyanis az itteni zenekarok számára ez lenne az egyik legjobb és leghatékonyabb továbblépési lehetőség. A szervezők közül Kulcsár Andreával és Salamon Gergellyel beszélgettünk a BUSH nyitófogadásán.
Vágólapra másolva!

Rendesen megsüllyedt szerdán az A38 hajó, hiszen akkora könnyűzenei mammutok és óriások jöttek össze, akik súlya majd kiszorította a Dunát a medréből. Ott voltak például a Sziget, az NKA, a Cseh Tamás Program, az A38 vezetői és képviselői, plusz könnyűzenei menedzserek, promóterek, szervezők. Rajtuk kívül megjelentek a lengyel, az észt, a cseh, a szlován, a román és az ukrán zenei élet prominensei is, akik egyébként három izgalmas koncerttel öblítették le a nyitófogadást. A fesztivál alatt három budapesti helyszínen összesen 24 régiós zenekart lehet "megkóstolni".

Brunettes shoot Blondes a Bush fesztiválon Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kulcsár Andrea azt mondja, azért is fontos ez a rendezvény, mert a szakmabeliek nem nagyon ismerik egymást a régióban. Bár a főszervező Eastaste nagyobb rálátással bír erre a piacra, hiszen ők pont azzal foglalkoznak itt a régióban, hogy felkutassák a legizgalmasabb zenei projekteket és kilőjjék azokat a világ közönsége elé.

- teszi hozzá Andrea, éppen ezért "erősíteni kell a régiós együttműködéseket. Most egy tudáscsere történik itt a BUSH keretein beül, feltérképezzük egymást. Ez az egyik első lépés ahhoz, hogy a későbbiekben a régió egységesen tudja képviselni magát egész Európa, vagy a nagyvilág előtt".

Azért is lenne erre szükség, mert például ha csak a magyar zenekarokra gondolunk, akkor láthatjuk, hogy számukra annyira kicsi piac áll rendelkezésre, hogy sokkal nehezebb kifejezetten csak a saját tevékenységből megélni és aztán tovább építkezni. "Ráadásul nem csak helyben vannak ilyen nehézségek, de egyáltalán nem könnyű belépni a nyugati zenei piacra sem. Eltérők a kulturális gyökerek, ott vannak a nyelvi nehézségek, telítettebb a piac és még sok más tényező van. De mondhatom még azt is, hogy sokszor pont Nyugaton van az adott zenekar műfajának a melegágya, ez szintén megnehezíti a dolgukat".

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Miközben mindenki a nagybetűs Nyugatra próbál betörni, megfeledkeznek arról, hogy közben ezalatt elhanyagolják ezt a régiót. "Pedig pont az egyik szervezőtársunk állapította meg azt, hogy miközben mindenki a brit, német és francia klubokba és fesztiválokra próbál eljutni, addig a környező országokban

sokkal könnyebb turnét szervezni,

ráadásul általában még kíváncsiak is a szomszédos nemzetek zenekaraira" - magyarázza Andrea kiegészítve azzal, hogy "bár ezek a kisebb-nagyobb turnék általában mind egyéni történetek, amelyek személyes ismeretségeken keresztül jöttek létre".

Tehát a nagy hiányosság az, hogy nincs olyan közös szakmai platform, amely a régióra fókuszálna és amely az együttműködést erősítené. "Fontos azonban egy ilyen, hiszen nagyon jó zenekarok vannak a régióban, de sajnos mi itt Magyarországon egyáltalán nem ismerjük őket, miközben legalább olyan koncertélményt nyújtanak, mint angol pályatársaik".

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Salamon Gergely, a már említett Eastaste egyik alapítója azt mondja, hogy ők főleg kelet-európai fókuszú gyűjtéssel rendelkeznek. "Ez azt jelenti, hogy összevadásszuk a jó régiós zenéket, amelyeket aztán a globális piacra értékesítünk. Az a tapasztalatunk az elmúlt közel négy évben, hogy

az már teljesen mindegy honnan jön a zene. Az a fontos, hogy jó legyen".

Bár a nyelvi akadályok valóban felmerülhetnek, hiszen az angol szöveg sokkal emészthetőbbé tesz egy adott zenekart - akár a régióról, akár a globális piacról van szó. "Ezért a zenekarok jó része egyszerűen átvált erre a nyelvre. Mint a ma (szerda - a szerk.) este fellépő lengyel Brodka is. Odahaza már mindent elért, rájött, hogy váltania kell ahhoz, hogy kitörjön. Hozzátenném, hogy ezt egyébként a magyar zenekarok egy része is megteszi, sőt, van aki eleve így indul. Aztán akadnak olyan együttesek, amelyek sokkal jobb eredményekkel büszkélkedhetnek külföldön, például egy holland, német, vagy francia piacon, mint Magyarországon".

A BUSH azonban alapvetően arról szól, hogy megteremtsék a lehetőséget arra, hogy a régióban tudjanak érvényesülni a zenekarok, aztán ha akarnak mehetnek tovább a globális piacra.

- magyarázza Gergely, "elvégre a közönség dönt. Nagyon fontos az, hogy most összegyűlt itt 250 szakmabeli képviselő, de pont azért szerveztünk kis klubkoncerteket is, hogy kiderüljön mi az, ami működhet egy másik országban is. Elsősorban a nyitott, vájt fülű zenerajongókra számítunk, nem gondoljuk, hogy hatalmas tömegek árasztanák el a koncerteket, viszont a hangulatot már ezeken a bulikon is le lehet majd szűrni."

Az biztos - tesszük hozzá mi -, hogy Brodkának, Lengyelország nagy felfedezettjének egészen biztosan lenne közönsége idehaza. Legalábbis a főleg az utána fellépő Volkova Sistersre várakozó közönség eleinte nagyon jóízűt bólogatott, de aztán majd szétrobbantotta az A38 hajó gyomrát.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

És, hogy vajon mi ennek a néhány napnyi zenei összejövetelnek és konferenciázásnak a várható eredménye? "Ez egy próbaév" - mondja Kulcsár Andrea, "a célunk most az, hogy kipróbáljuk azt, hogy egyáltalán működik-e az elképzelésünk és megnézzük azt, hogy milyen lehetőségek vannak és milyen fórumokat érdemes megteremteni a jövőben". Ezért a két nap alatt, a különböző programok során arra törekednek, hogy konkrét elképzelések és javaslatok szülessenek. "Meghatározott problémákat fogunk felvetni, amelyekre megoldásokat várunk."

Végeredményben és hosszú távon persze konkrét eredményeket szeretnének elérni, vagyis azt, hogy közönséget építsenek a zenekaroknak a régión belül. "Nem mellesleg egy ilyen folyamat konkrét ágazatokat indíthat be, más területeken is érezni lehetne ennek a hatását, egy turné ugyanis sok mindenkit és sok mindent megmozgat".

"Maga a konferencia is úgy épül föl, hogy három fő területre koncentrálunk" - ezt már Salamon Gergely magyarázza. Van egy kifejezetten zártkörű, szakmai rész, ahol a régióban elismert szakemberek ülnek össze és beszélik meg azt, hogy mit érdemes tenni az egységes fellépésért. "Aztán lesz egy olyan rész, amely a térningekről, képzésekről szól.

A zene ma már nem csak a zenéről szól. Rengeteg olyan periféria terület van, amelyekből ugyanúgy él a zene.

Megvitatjuk, hogyan lehet ezeket az ágazatokat jobban bevonni". És végül lesz egy harmadik szekció is, ahol pedig különböző innovatív példákat fognak ismertetni a zenei marketing területéről.

Pénteken estig tehát még van lehetőség arra, hogy a Baltikumtól a Balkánig idekeveredett, néha egzotikusnak tűnő zenekarok bulijába csöppenjünk és feltáruljon számunkra egy új világ. Ami történetesen lehet, hogy eddig is itt volt egészen közel.