Hejsan Budapest! Jönnek a svédnyelvű finnek

A Carl Knif Company RED című előadása az extremitás performansza.
Vágólapra másolva!
2016. november 8. és 29. között a FinnAgora rendezésében a finn kortárs kultúra kimagasló képviselői érkeznek Budapestre. A finn állam 2017-ben ünnepli 100 éves függetlenségét, és most a Finnország életéből vett sikertörténeteket mutatják be Magyarországon is. Az Európában már jól ismert festőnek, Viggo Wallensköldnek kiállítása nyílik a Barabás Villában, a Carl Knif Company kortárstánc előadása a MOM Kulturális Központban lesz látható, Maria Kalaniemi harmonikaművész a Müpában ad koncertet, Monika Fagerholm és Kiss Noémi közreműködésével pedig az Író szerepe a mai Európában címmel rendeznek előadást, szintén a Barabás Villában.
Vágólapra másolva!

2016. november 8-án 19 órakor nyílik Viggo Wallensköld Hölgyek című tárlata a Barabás Villában. Az 1969-es születésű festőművész generációjának egyik legkarakteresebb finn művésze. Legismertebb művei

az átlagostól eltérő testek ábrázolásával kérdőjelezik meg normalitással kapcsolatos előítéleteinket.

Festményein interszexuális, túlsúlyos vagy anorexiás, a szépségideáltól valamiben mindenképpen különböző személyeket ábrázol, akiknek megvannak a maguk értékei és különleges egyénisége. Wallensköld alkotásai megtalálhatók a legszínvonalasabb finnországi múzeumi- és magángyűjteményekben, de Svédországban, Svájcban, Oroszországban és Észtországban is találkozhat velük a közönség. 2013-ban elnyerte a William Thuring-díjat, 2005-ben az Év fiatal művésze-díjat, 2002-ben pedig a Dukaatti-díjat.

Viggo Wallensköld a hagyományos szépségideáltól eltérőt ábrázolja. Forrás: Hejsan, Budapest

2016. november 14-én 19 órától a Mom Kulturális Központ ad otthont Carl Knif szólótáncának, a RED-nek, amely egy belső vészjelzésekkel küzdő ember intim portréja,

az extremitások performansza.

Carl Knif az egyik legtehetségesebb finn táncos. Több mint tíz évig táncosként és szabadúszó koreográfusként dolgozott, majd 2012-ben megalapította saját társulatát. Azóta a közönség megismerhette Knif szürreális, álomszerű, ugyanakkor humoros stílusát. A RED-et nemzetközi szinten is lelkesen fogadta a kritika, a Fringe Fesztiválon pedig beválogatták az idei év legjobb táncelőadásai közé. Knif a világ számos országában fellépett már: többek között Svédországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Oroszországban, Dél-Koreában és Kínában, Magyarországon viszont most áll először színpadra.

A Carl Knif Company RED című előadása az extremitás performansza. Forrás: Yoshi Omori

November 22-én 20 órakor a Müpában ad koncertet Maria Kalaniemi,

a világ egyik legkiválóbb harmonikaművésze.

Zenei világa földrajzi értelemben határtalan: felfedezhető benne a skandináv és a balkán népzene, de a francia keringő és tangózene hatása is. Ugyanilyen sokszínű műfaji értelemben is: a népzenétől a jazzen keresztül a modern kamarazenéig ível. Mindezek ellenére Kalaniemi zenéje egyértelmű egyéni vonásokkal is rendelkezik: tele van érzelmekkel és költőiséggel. A Kalevala ősi hagyományainak hatását tükröző, Bellow Poetry című albumának 2006-os sikere után Kalaniemi 2010-ben Vilda Rosor címmel új albummal jelentkezett, amelyen finn és svéd balladák egyéni interpretációit adja elő, énekesi tehetségét is megcsillogtatva.

November 28-án Az író szerepe a mai Európában címmel szerveznek irodalmi estet a Barabás Villában, amelynek két közreműködője Monika Fagerholm és Kiss Noémi. Az esten az

Európát érintő kihívásokról, a folyamatos változásokról, a közös felelősségvállalásról

is szó esik majd. Monika Fagerholm elismert finn író, a napokban jelent meg magyarul sokat dicsért könyve, Az amerikai lány. Fagerholm erős nőalakjairól és aktív társadalomformáló szerepvállalásáról egyaránt ismert.
Kiss Noémi magyar író - akit a német sajtó generációjának egyik legígéretesebb szerzőjeként jellemez - előadása most Ikeranya című novelláskötete révén is aktuális. Szövegei sokak által tabunak vélt témákat vetnek fel.

Finnországnak két hivatalos nyelve is van, a finn és a svéd. Éppen ezért a legismertebb svédnyelvű finnek, Maria Kalaniemi, Carl Knif vagy Viggo Wallensköld megismertetése mellett a Hejsan Budapest! célja az is, hogy felhívja a figyelmet azokra az előnyökre, amelyek a kisebbséggel valójában járnak. A kulturális vetületen kívül az is bebizonyosodott, hogy

a kisebbségi nyelv a gazdasági növekedés egyik kulcsa lehet.

Ahhoz azonban, hogy egy kisebbség ugyanolyan jólétben éljen, mint a többség, pozitívan kell szemlélni, és hatékony nyelvpolitikára van szükség. Ezt igyekszik szemléltetni a Hejsan Budapest!, a zenén, a művészeten és a családi programokon keresztül egészen a társadalmi vitáig.