Villamoson hallgathatjuk a balkáni zenét

budapest ritmo müpa Weyer Balázs (b) Káel Csaba (j) Budapest Ritmo sajtótájékoztató a Müpában
Budapest Ritmo sajtótájékoztató a Müpában. Weyer Balázs (b) Káel Csaba (j) 2016.09.27.
Vágólapra másolva!
Fiatal zenekarok rendhagyó koncertjeivel népszerűsítik Budapest legújabb, egy hét múlva induló fesztiválját, a Budapest Ritmót.
Vágólapra másolva!

A város legnagyobb világzenei programsorozatára 25 országából érkeznek fellépők, a koncerteknek a Müpa és a mellette felállított sátor ad otthont, hogy a valódi fesztiválhangulat se hiányozzon.

A szervezők - a CAFe Budapest és a Hangvető - fontosnak tartják, hogy

teret adjanak a feltörekvő tehetségeknek is,

ezért külön showcase színpadon mutatkozhatnak be a Ritmo felfedezettjei.

Október 6-án és 7-én este a magyar zenekarok közül kettő gerillakoncerten ad ízelítőt a fesztivál hangulatából: a a Kossuth térről indulva, a 2-es villamoson varázsolnak igazi balkáni hangulatot az utazóközönségnek.

Csütörtökön 19 órától a Babrát lehet meghallgatni, amely a délszláv hagyományokon alapuló zenét játszik többszólamú énekkel és tamburával.

A másik villámkoncertet adó zenekar, a modern balkáni zenét játszó Zűrös Banda a maga három évével szintén fiatalnak számít, de a tagok jól ismert és elismert zenészek, a hazai színtér legjobb együtteseiből. Ők pénteken 20 órától zenélnek majd a villamoson.

Weyer Balázs a Hangvetőtől és Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, illetve a CAFe Budapest Operatív Testületének elnöke a fesztivál szeptember végi sajtótájékoztatóján Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az október 13-án kezdődő Budapest Ritmón pedig a világzenei műfaj több nemzetközileg ismert művésze is zenél majd.

Négy színpadon összesen 28 koncertet rendeznek, a fellépők között lesz a török Omar Faruk Tekbilek, Both Miklós, Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalomduója két egyiptomi zenésszel, Tarek Abdallah úd-mesterrel és Adel Shams El Din ütőhangszeressel, közös produkcióra áll össze három énekesnő, Szalóki Ági, Pandzarisz Dina és Lakatos Mónika, bemutatja produkcióját Torgeir Vassvik számi torokénekes-dobos, lesz egy számi-roma supergroup, énekel a mauritániai Noura Mint Seymali, és együtt játszik az örmény dudukzenész, Varden Hovanissian, illetve Emre Gültekin török lantos.