Ilyen, amikor kortárs művészek buliznak három napig Szentendrén

2016. 08. 27. Éjjel-Nappal nyitva fesztivál, Művészet, Szentendre, XI. SZENTENDRE ÉJJEL-NAPPAL NYITVA FESZTIVÁL ringlispíl
2016. 08. 27. XI. Éjjel-Nappal nyitva fesztivál, Szentendre.
Vágólapra másolva!
Tisztességesen lezárta a nyarat a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál, reggeltől éjjelig állt a bál.
Vágólapra másolva!
Színes forgatag a Szentendre Éjjel Nappal Nyitva Fesztiválon Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Amikor az utcán hömpölyög a művészet

Óvatos becslések szerint is legalább 130 képzőművész él Szentendrén, ez is lehet az oka, hogy a 9. alkalommal megrendezett, háromnapos Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál olyan változatos programkínálattal várta a látogatókat, mintha

Európa összes kortárs művészeti galériáját egybenyitották volna,

annyi extrával, hogy itt maguk a művészek is elérhetőek voltak teljes, sőt, kifejezetten barátságos valójukban. Lelkes lokálpatrióták nyitották ki házaik, galériáik, műhelyeik és üzleteik ajtaját, hogy a betérők felfedezhessék titkaikat, megismerhessék a rejtett Szentendrét.

Szembejött a művészet az utcákon Fotó: Adrián Zoltán - Origo

mindenütt szól a zene, kisebb-nagyobb színpadokon különlegesen színes zenei felhozatal várja a fesztiválozókat – foglalta össze a fesztivál hangulatát Solymosi Heléna fesztiváligazgató, a programot szervező Szentendrei Kulturális Központ ügyvezetője.

Elstartolt az Art Capital

Ezen a hétvégén kezdődött a nagyszabású Art Capital művészeti programsorozat is, amely október közepéig tart - hívta fel a figyelmet a fesztiváligazgató. Ennek fő célja, hogy a kiemelkedő művészeti hagyománnyal rendelkező Szentendre a képzőművészet magyar fővárosává válhasson.

Az Art Capital felvezetéseként augusztus elején mutatták be Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész dunai installációját. A Szentendre belvárosa előtti folyószakaszon lebegő óriás biliárdgolyók mintegy fordított helyzetben vannak asztali társaikhoz képest, hiszen itt a szilárd helyzetű – rögzített – gömböket a folyó állandó és kiszámíthatatlan mozgása öleli körül – mondta el a River pool címet – és Vízballon alcímet – viselő mű alkotója.

Fesztivál nappal

Az időjárás is a szervezőkkel volt a hétvégén, a legfiatalabbak már kora reggel megszállták a vásári játékokat, ezután dönthettek: vagy a Felnőttmegőrzőben hagyták a szülőket vagy velük együtt keltek útra a sétálóutcákon, ahol -

mint egy modern mesében

kortárs képzőművészeti alkotások kísérték őket valamelyik GastroArt-helyszínig, ahol hagyományos fogásokat kínáltak a helyi éttermek – egészen újszerű felfogásban.

Nincs megállás a programok között Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Fesztivál éjjel

Sötétedés után életre keltek a színes lampionok, egyenessé téve az utat a Borszínpad és a Pódiumszínpad között. Az út - maga is önálló programként – adott ponton átalakult a Mondvacsinált utcafesztivállá, itt élő és elektronikus zenével kísérve, különleges kézműves sörökkel és termelői borokkal, egyedi koktélokkal, prémium italkóstolóval találkozott a közönség. Vasárnap este pedig a Neoneon Fényfőtér-előadás idejére a szentendrei épületek különleges színekben pompáztak, jelezve:

Szentendrén mindig történik valami érdekes.

FényFőtér Szentendre közepén Forrás: Origo