Haydn és Kurtág György művei is megszólalnak Pannonhalmán

Meditációs labirintusjáráson is részt lehet venni, be lehet kapcsolódni a pannonhalmi szerzetesi élet eseményeibe, és meg lehet tekinteni a Szent Márton kiállítást is.
Vágólapra másolva!
A Pannonhalmi Főapátság augusztus 26. és 28. között rendezi hagyományos művészeti fesztiválját. A monostor védőszentje Szent Márton, emlékévének mottóját átvette a zenei program is: „Közösségben vagyunk". A fesztivál ugyanis olyan művekkel képez hidakat korok és emberek között, amelyek időben távoliak egymástól, szellemiségükben mégis képesek a párbeszédre. Idén a születésnapos Kurtág György művészete, Joseph Haydn művei, valamint a kortárs vokális amerikai komolyzene és Ligeti György alkotásai között keresik a közösséget, olyan fellépőkkel, mint Presser Gábor, Szakcsi Lakatos Béla és a Szent Efrém Énekegyüttes.
Vágólapra másolva!
Augusztus 26-tól 28-ig tart az Arcus Temporum XII. Pannonhalmi Művészeti Fesztivál. Forrás: Arcus Temporum

A monostor védőszentje, Szent Márton 1700 éve született. A pannonhalmi bencés monostort 1020 éve alapították. Szent Márton emlékévének mottóját -

-idén átvette a művészeti fesztivál is: a program, a hagyományokhoz híven, kapcsolatokat szeretne teremteni. Így közösségbe kerül egymással és Pannonhalmával Keller András és Rácz Zoltán, mint a fesztivál művészeti vezetői, akárcsak Joseph Haydn, egy klasszikus zeneszerző a múltból, valamint hat zeneszerző a jelenből: a kilencvenedik születésnapját ünneplő Kurtág György, a kilencven éve született Morton Feldman, a nyolcvanéves Steve Reich, a tíz évvel ezelőtt elhunyt Ligeti György, valamint Olivier Messiaen és David Lang.

Meditációs labirintusjáráson is részt lehet venni, be lehet kapcsolódni a pannonhalmi szerzetesi élet eseményeibe, és meg lehet tekinteni a Szent Márton kiállítást is. Forrás: Arcus Temporum

Az idei évben a zene befogadásán túl

egyéb közösségteremtő alkalmakat is kínál vendégeinek a fesztivál:

önmagukat és a másikat keresve bejárhatják a labirintust, követhetik Szent Márton nyomát Szent Márton monostorában, elmélyedhetnek a pannonhalmi bazilika középkori és posztmodern szimbólumrendszerében, és részt vehetnek a bencés szerzetesi közösség liturgikus alkalmain is, úgy mint

vesperás, vigília, laudes, konventmise.

A hat nagy koncertnek a főapátság reprezentatív kulturális terei adnak helyet. A nyitókoncert keretében

Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma a bazilikában szólal meg,

a Concerto Budapest, a Purcell Kórus, Kolonits Klára, Megyesi Zoltán és Kovács István előadásában, Keller András vezényletével. A fesztivál történetében először a beteljesedést szimbolizáló, építészetileg üres keleti szentélyben bibliai-egyházi tematikájú oratóriumot adnak elő. Ugyanebben a térben kerül sor egy egyedülálló zenei alkalomra

a fesztivál zárónapján: Ligeti György tizenhat szólamú kórusra írt Lux Aeterna című darabja

a liturgia kontextusában, a szerzetesközösség hagyományos gregorián napközi imaóráját követően szólal meg. A bazilika mellett koncerthelyszínként jelenik meg a Boldogasszony-kápolna és a Szent Márton-év keretében kialakított multifunkcionális koncertterem. A koncertsorozat kiegészül egy éjszakai előadással, amelynek keretében

egymásra hangolódik Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla,

hogy közös improvizációban keressék az utakat a régi és az új mesterek művei között – tájékoztatott Dejcsics Konrád fesztiváligazgató.

Konrád atya, bencés szerzetes Forrás: Arcus Temporum

„Megfigyeltem magamon, hogy valahányszor Pannonhalma felé közeledem, már jóval azelőtt, hogy meglátnám az apátságot, befejezem a telefonálást az autóban, elzárom a rádiót, tovatűnnek a gondolatok: csend lesz. Nem igazi csend, mert hallani a kerékzajt, érezni a szívverést, és nem tudom irányítani a gondolataimat. Ösztönösen készülődöm: Pannonhalmán mindenki másként találkozik önmagával.

– mondta Keller András, a fesztivál egyik művészeti vezetője.

„Minden évben igyekszünk megőrizni a fesztivál eredeti arculatát, azt az ösvényt, amelyet Keller András művészeti vezető barátom kitaposott jó pár évvel ezelőtt, ugyanakkor

– tette hozzá a másik művészeti vezető, Rácz Zoltán.

Rácz Zoltán azt is elmondta: „Az idei programnak

három nagyon erős területe

van: az egyik Haydn A teremtés és A Megváltó hét szava a keresztfán című alkotásai. A másik Kurtág György darabjai, így a
Jelek, játékok, üzenetek, valamint a fiatal művészek bevonásával megvalósuló Kurtágstaféta.
A harmadik a kortárs vonal, ide tartoznak az amerikai szerzők művei, valamint Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla improvizációs estje".

Az idén már tizenkettedik alkalommal megrendezett fesztiválon az első évektől az a struktúra, hogy meghívnak egy élő zeneszerzőt, aki jelen van a próbákon és az előadásokon, és egy klasszikus zeneszerző műveit állítják párba vele.

Idén Haydn kerül a középpontba, és elképzelhető, hogy Kurtág György is részt vesz a fesztiválon

- mondta a művészeti vezető.

Főként a vokális produkciók kapnak helyet a programokban, így például Morton Feldman, Steve Reich és David Lang szerzeményeit a Szent Efrém Énekegyüttes tolmácsolja. A Bazilika ad otthont a déli imaórának, amelyet Messiaen és Ligeti György egy-egy darabja foglal keretbe, szintén a Szent Efrém Énekegyüttes előadásában, augusztus 28-án.

Steve Reich Proverb című darabja a 12. századi zeneszerző, Perotinus nyelvén szólal meg augusztus 27-én, miközben felismerhetően Reich marad. David Lang A kis gyufaárus lány című Andersen-meséből készített megrendítően szép passiót, amelyet négy énekes ad elő.

- hangsúlyozta Rácz Zoltán, hozzátéve, hogy korábban azt gondolta: csak kortárs zene van. Ma már úgy érzi, hogy

minden szerző élő, akinek több száz éve játsszák a műveit, és még mindig megszólítja a hallgatóságot.

"Ezek olyan kapcsolatok és összeköttetések, amelyek időn és téren, léten és nemléten túlmutatnak."

Morton Feldman Rothko Chapel című darabját a Szent Efrém Énekegyüttes, Osztrosits Éva, Mali Emese és Holló Aurél mutatja be 27-én, Rácz Zoltán vezényletével. A Kurtágstaféta Csalog Gábor, Karasszon Eszter, Keller András, Kruppa Bálint, Kurgyis András, Migróczi Tamás, Osztrosits Éva és Osztrosits Eszter közreműködésével valósul meg 27-én, másnap a Kurtág-műveket bemutató Jelek, játékok, üzenetek című műsor Csalog Gábor, Kaczander Orsolya, Keller András, Klenyán Csaba, Kruppa Bálint, Kurgyis András, Osztrosits Éva és Szalai András előadásában hallható.

A Boldogasszonykápolnában szólal meg Haydn A Megváltó hét szava a keresztfán című oratóriuma a Keller Kvartett (Keller András, Környei Zsófia, Fejérvári János, Szabó Judit) tolmácsolásában. A Pannonhalmi Főapátság rendezte fesztivál zárónapján hangzik el Rácz Zoltán vezényletével Messiaen Les corps glorieux című munkájának negyedik része is, Kiss Zsolt közreműködésével.

A szervezők és fellépők gondolatait az alábbi kisfilmben is meg lehet hallgatni: