A lövöldözés miatt nem lesz fogadás és vörös szőnyeg

Bayreuthi Ünnepi Játékok helyszín
View of the renovated facade of the so-called 'Koenigsbau' of the Festival Opera House in Bayreuth, Germany, 24 May 2016. The extensive renovation of the building facade mainly consisting of sand and brick stone had cost roughly 2.5 million Euro. PHOTO: DANIEL KARMANN/dpa
Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdődik az idei Wagner-fesztivál, a Bayreuthi Ünnepi Játékok, amit erősen beárnyékol a pénteki müncheni lövöldözés. Az áldozatok iránti tiszteletből idén nem lesz vörös szőnyeges bevonulás és állami fogadás sem a megnyitón. 
Vágólapra másolva!

Hasonlóra még nem volt példa a Wagner-fesztiválok történetében. Peter Emmerich szóvivő azt mondta, a fesztivál maga mondott le a vörös szőnyegről és a fogadásról. A szervezők ugyanis

ízléstelennek tartanák a jelenlegi helyzetben, ha ilyen ünnepi hangulatban kezdődne a fesztivál.

A nyitó előadás utáni szokásos fogadást maga Horst Seehofer bajor miniszterelnök mondta le. Az utolsó Wagner-opera, a Parsifal új színrevitelének bemutatóját egyébként megtartják, többek között azért is, mert a mű a béke üzenetét közvetíti.

A Koenigsbau, a fesztivál operaháza Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Karmann

A darab rendezője Eric Laufenberg és a karmester Hartmut Haenchen lesz, aki nem sokkal a premier előtt ugrott be, miután Andris Nelsons lett karmester lemondta a fellépést.

A biztonság központi téma lesz az idei Wagner-fesztiválon.

A terrortámadástól való félelem miatt az operaházat körbekerítették

és szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. Angela Merkel kancellár már jóval korábban jelezte, hogy nem tud részt venni a megnyitón időpont-egyeztetési problémák miatt. A fesztivál augusztus 28-ig tart. A Parsifal mellett A Nibelung gyűrűje című négyrészes operaciklus darabjai, A bolygó hollandi, valamint a Trisztán és Izolda is szerepel a programban.