Megnyílt a 26. Művészetek Völgye

Művészetek Völgye
A zengővárkonyi Köpüfa zenekar és táncosai lépnek fel a 26. Művészetek Völgye kulturális fesztivál megnyitóján, Taliándörögdön.
Vágólapra másolva!
Megnyílt a 26. Művészetek Völgye összművészeti fesztivál. Veszprém megye három településén, Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden tíz napon keresztül több mint ezer kulturális program várja a völgybarátokat.
Vágólapra másolva!
A zengővárkonyi Köpüfa zenekar és táncosai lépnek fel a 26. Művészetek Völgye kulturális fesztivál megnyitóján, Taliándörögdön. Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt

A Taliándörögdön tartott pénteki megnyitón Oszkó-Jakab Natália program- és marketingigazgató elmondta: a fesztivál három települése közül

Taliándörögdön a színházé lesz a főszerep, Kapolcson a könnyűzene, Vigántpetenden pedig a komolyzene kerül a középpontba.

A Taliándörögdi Nemzeti Szín-tér programjait a Nemzeti Színház szervezi, de Színművészeti Egyetemnek is saját udvara lesz a településen. Ebben a faluban alakították ki a Fonó-udvart is.

Vigántpetenden, a katolikus templomban minden este komolyzenei koncerteket rendeznek: itt lesz hallható Rákász Gergely orgonahangversenye is. A kapolcsi katolikus templomban pedig a Virtuózok című televíziós versenyben megismert fiatalok is fellépnek majd, köztük például Boros Misi.

Idén is Kapolcson kapott helyet a fesztivál nagyszínpada. A MOL Nagyon Balaton Panoráma Színpadon fellép

az Ivan & the Parazol, Péterfy Bori & Love Band, a Hiperkarma, az Irie Maffia, az Anna and the Barbies, az Ocho Macho, a Brains, Szabó Balázs Bandája, a Paddy and the Rats, a Kiscsillag és az Erik Sumo Band, a zárónapon pedig a Morcheeba két tagja, Skye és Ross

áll színpadra. Kapolcson lesz udvara a Design Terminálnak, Harcsa Veronikának és Hobónak, valamint itt várja a közönséget a Momentán udvar és a Kaláka versudvar is.

Három helyszínt is működtet majd a Művészetek Völgyében a Néprajzi Múzeum.
Az Etno Liget programjai között az egyik legérdekesebb elem

a szekérpuzzle, a közösségi kirakós játék,

ahol darabokból kell összerakni egy szekeret. Emellett lesz kulturális lábnyommérés, "néprajzolás", azaz képregényszerkesztés népmeséink világából, valamint Most befűzünk elnevezéssel kézműves sarok, mobil cipészműhellyel, óriás cipőfűző-készítéssel. Ugyanitt koncertek: kortárs ír népzene, belga-francia népzene és gitárimprovizáció is várja a fesztiválozókat.

A múzeum másik helyszínén, az Etno Port-A-ban filmvetítéseket és beszélgetéseket tartanak. Volt egyszer egy cipő - lesz egyszer egy kiállítás címmel a Néprajzi Múzeum ősszel nyíló lábbelikiállításából ad ízelítőt a program, a mezítlábas léptektől Hamupipőke sztoriján át napjaink trendjeit, a design és extremitás világát is bemutatva. Beszélgetésekre is hívnak a múzeum szakemberei a híres Afrika-kutatóról, Torday Emilről, a régi idők "fesztiválhangulatáról" - aratásról és szüretről, vagy éppen a menekültek és bevándorlók tárgykultúrájának múzeumi kutatásáról.

Kapolcson az Éltető Völgyben az Etno Mobilinfo várja az érdeklődőket, akik itt a megújuló múzeumról tudhatnak meg információkat, és kipróbálhatják a rajzos és mozgásos játékokat is. A Művészetek Völgyében emellett a fesztiválozók úton-útfélen találkozhatnak a Néprajzi Múzeum

mesélő cipőszigeteivel

is.

A pénteken kezdődő tíznapos programok július 31-én, vasárnap zárulnak. A települések közt mindennap délelőtt tíz órától késő éjjelig óránként közlekednek Csigabusz jelzésű fesztiválbuszok.