Bálozó szépségek porcelánszívekkel

Vágólapra másolva!
Szombaton rendezik a 191. Anna-bált Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel termeiben és kertjében. A rendezvényt egész héten színes programok kísérik.
Vágólapra másolva!
Felvétel egy korábbi Anna-bálról. Forrás: André Balázs

A báli menet a balatonfüredi Vaszary-villa kertjéből indul majd.

A bálozók nyakába kerülő herendi porcelánszívek idén a kagyló belsejét idézik meg.

Az Anna Grand Hotel kertjében a nyitótáncot a Magyar Állami Operaház balettművészei táncolják, a báli menüt pedig 3500 darabos, Apponyi-mintás herendi porcelánban tálalják.

Az est folyamán - a hagyományok szerint -

a közönség szavazza meg a résztvevők közül a legszebb tizenöt lányt. Ebből a szűkített mezőnyből szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit,

akiket este fél tizenkettőkor mutatnak be. Velük vasárnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon is találkozhat a közönség, majd a hölgyek lovas huszárok kíséretében sétakocsikázásra indulnak a városban.
Az Anna-bál szépe idén is Viktória-mintás herendi vázát, udvarhölgyei pedig Rothschild- és Apponyi-mintásat kapnak ajándékba.

Az Anna-bál kísérőprogramjaként a héten prímásversenyt is rendeztek. A versenyen a Kárpát-medence tizenkét fiatal prímása mérette meg magát. Az egymillió forintos fődíjat a Heveder banda prímásaként muzsikáló Fazakas Levente vehette át.

Az Anna-bálhoz kötődő fesztiválon csütörtök este a Magyar Állami Operaház Énekkara szólaltat meg operakórusokat, pénteken pedig egy Verdi operáiból összeállított műsort hallhat a közönség a Gyógy téri színpadon. Vasárnap este ugyanitt az Othello című operát vetítik filmen.

A bál előestéjén, pénteken tartják a hagyományos szívhalászatot a Balatonban,

amelyet késő este Szívhalászók címmel zenés, lampionos látványszínházi est követ a Kisfaludy-színpadon.

A szombat esti bál fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, díszvendége pedig Vác városa lesz. Idén is átadják majd a 2003-ban alapított Kiss Ernő-díjat.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával.