Irodalom másképp a PIM Nyári Fesztiválján

PIM, Budapest Bár
A Budapest Bár koncertje a PIM-ben.
Vágólapra másolva!
Június 27. és július 17. között a Petőfi Irodalmi Múzeum idén már tizennegyedik alkalommal rendezi meg a PIM Nyári Fesztivált. A fesztivál célja a könnyed szórakoztatás, ezért az irodalmat ezen a nyári rendezvénysorozaton tágabban értelmezik. Lesz koncert, színház, kabaré: vidám, de tartalmas programok három hétig a múzeumban.
Vágólapra másolva!
A Budapest Bár koncertje a PIM-ben. Forrás: PIM / Gál Csaba

A fesztivált két helyszínre szervezik: egyrészt szabadtérre, a PIM múzeumkertjébe, másrészt a Károlyi-palota árkádos kapualjába.

A kert programját főleg zenei programok alkotják: fellép a Budapest Bár zenekar és idén is szerveznek Rájátszás koncertet kortárs költőkkel, írókkal, zenészekkel. A Szó és Zene című sorozatban együtt állnak színpadra írók és zenészek:

Esterházy Péter, Spiró György, Závada Pál és Dés László, Dés András, Barcza Horváth József

lesznek a vendégek.

A nyáron a komolyzene rajongói is találnak maguknak programot a PIM-ben, mert fellépnek a Budapesti Vonósok, de a könnyedebb stílust kedvelőket is várják egy Kurt Weill-esttel Szilágyi Enikő sanzonestjére. A fiatalabb fesztivállátogatóknak a Bob és Bobék Orchestra mutatja meg, milyen az ő értelmezésük szerint Petőfi: egy idén bemutatott vers-koncerttel készülnek, Mi lárma ez megént? címmel.

A programok egyik helyszíne a Petőfi Irodalmi Múzeum kertje. Forrás: PIM / Gál Csaba

A kamarajellegű produkciók a múzeum bejáratánál kapnak helyet. Az árkádok alatt láthatja a közönség Bálint András Heltai Jenő eddig kiadatlan, 1944-es ostromnaplójának szövegeiből készült estjét. Lázár Kati önálló estjén pedig Jászai Mari elevenedik meg a Kripli Mari című előadásban. Evés-ivás, lakmározás, turkálás az ételekben, felszolgálás és vendéglátás, vagyis étkezés és italozás: ezek az örök témák jelennek meg a Haspók úr ebédel című felolvasószínházi kabaréban, Für Anikó, Csuja Imre és Szilágyi Tibor közreműködésével. A PIM Nyári Fesztiválon tehát

a középpontban ismét az irodalom áll, csak tágabb értelmezésben.