Ma elszabadul a pokol Sopronban

Prodigy
Carhaix, 2015. július 19. Keith Flint, az elektronikus zenét játszó brit The Prodigy együttes tagja a 24. alkalommal megrendezett Les Vieilles Charrues zenei fesztiválon a nyugat-franciaországi Carhaix-ben 2015. július 18-án. (MTI/EPA/Hugo Marie)
Vágólapra másolva!
Sajnos elérkezett a fesztivál utolsó napja, de kárpótlásként ez sikerült a legkeményebbre, hiszen a Nagyszínpad előtt egymás után lehet majd tombolni a Slayer és a The Prodigy zenéjére. Rajtuk kívül Sopronban érkezik még a német Alle Farben, a briteket pedig a Sigma és High Contrast is képviseli majd. Természetesen magyar zenekarokban sem lesz hiány, például bemutatkozik a Nagy-Szín-Pad tehetségkutató győztese is.
Vágólapra másolva!

Betyár, gyilkos, csodagyerek

Ők a 2009-ben alakult Bohemian Betyárs, akik az alteres/rockos vonalat a zenekar hegedűsének és bőgősének köszönhetően folkos elemekkel ötvözik, hozzáadva még egy kis ska és punkzenét is. A Bohemian Betyárs 5-kor kezd a Nagyszínpadon, és ezzel igazán impozáns társaságba kerültek, hiszen a Slayernek adják át a terepet, akiket később a The Prodigy követ.

Mindkét zenekar gyakori fellépője a magyarországi fesztiváloknak, ez azonban nem szokott akadálya lenni annak, hogy óriási tömegeket vonzzanak a koncertjeik. Valószínűleg idén sem lesz ez másként, tehát

érdemes felkészülnie a harcra azoknak, akik jó helyről szeretnék nézni a két legendás bandát.

A 35. születésnapját ünneplő, súlyos thrash metal zenéje mellett botrányokat kavaró szövegeiről és albumborítóiról ismert Slayer most először lesz látható és hallható Sopronban, fél 8-tól. Az alapító-gitáros Jeff Hanneman súlyos betegsége és 2013-as halála nyilvánvalóan óriási törést jelentett a zenekar életében, de hosszú kihagyás után tavaly végre új lemezzel jelentkezett a Slayer. A Repentless a zenekarnak már a 12. stúdióalbuma.

Gary Holt vette át Jeff Hanneman helyét a Slayerben Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A The Prodigy koncertjein szintén híresen

brutális szokott lenni a hangulat,

és ők is új lemezzel érkeznek Sopronba. A brit zenekar a hardcore elektornikus zenét punk és rock elemekkel ötvözi, amellyel óriási rajongótábort szereztek maguknak az 1990-es években. Koncertjeinken nagy egyetértésben őrjöngenek együtt a rockerek és a technósok, és valószínűleg az is számtalan Prodigy számra bulizott már, aki egyik táborba sem sorolja magát. Korábbi koncertjeikből kiindulva egy igazán őrült show-val zárul idén a Nagyszínpad programja, hiszen a fél 11-kor kezdő The Prodigy az utolsó fellépő lesz ezen a helyszínen.

A másik nagyszínpadon is lesz mire ugrálni

A OTP Junior- Petőfi Rádió Nagyszínpadhoz is érdemes lesz ellátogatniuk az elektronikus zene rajongóinak, illetve azoknak is, akik szeretik a legnagyobb slágereket élőben hallgatni. 6 után nem sokkal ugyanis itt lép fel a brit Sigma, akik nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint a két évvel ezelőtti Nobody To Love, amely már

majdnem kétszáz milliós letöltésnél tart a YouTube-on,

vagy a Paloma Faith énekesnővel közös Changing. A két leedsi DJ által alkotott Sigmának még csak tavaly jelent meg az első nagylemeze, ezzel, illetve a szervezők ígérete szerint egy elképesztő élő műsorral érkeznek Sopronba.

Őket a Vad Fruttik követi majd 9-től, akik idén három új dalt tartalmazó EP-vel jelentkeztek, de ezen kívül is van elég slágerük ahhoz, hogy teltházas koncerteket adjanak igényes poprock zenéjükkel. A Vad Fruttik után a számtalan átalakuláson keresztülment Brains következik, majd újból egy brit DJ veszi át a terepet a Petőfi Rádió színpadán. A liquid funk fenegyerekeként emlegetett wales-i High Contrast producerként is ismert, ezúttal MC Lowqui társaságában lép majd fel.

A Telekom Térbe is érkezik egy neves DJ és producer, a német Alle Farben (eredeti nevén Frans Zimmer), akinek Music Is My Best Friend című második lemeze nemrég látott napvilágot.

Magyar könnyűzenei körkép

A Jana Színpadon a már megszokott módon a magyar zenészeké lesz a terep, és most is kifejezetten vegyesre sikerült műfajilag a line-up. Lesz itt gengszterrap Ganxsta Zolee És A Kartel közreműködésével, az Ivan and the Parazol a '60-as, '70-es évek rockzenéjét idézi meg, de itt zenél majd a műfajilag nehezen meghatározható Kelemen Kabátban, és az ország legrégibb metalbandája, a Slayerhez hasonlóan thrash-ben utazó Moby Dick, akik Sopronban a hazai pálya előnyét is élvezik.

A Budapest Bár most is vendégekkel érkezik: Behumi Dóri, Németh Juci, Frenk, Keleti András és Tania Saedi is színpadra lép Forrás: MTI/Magócsi Márton

A Soproni Színpadon is nagyon különleges válogatást hoztak össze a hazai zenei életből a szervezők.

A könnyűzenei látlelet fél 2-től Kis Grófo fellépésével indul,

és a mulatós zene ifjú titánjának valószínűleg a korai kezdés ellenére sem lesz gondja azzal, hogy jó hangulatot csináljon. A fél 5-től színpadra lépő ef Zambo Happy Dead Band zenéje már-már valószínűtlenül nagy kontrasztot alkot ehhez képest. A 70-es évek neoavantagardjában fogant, ef Zámbó István képzőművész által életre hívott underground bulizenekar mindenből merít, amiből csak lehet: saját számok és feldolgozások egyaránt szerepelnek a repetoárjukban, amely bármiféle szorosabb műfaji besorolásnak ellenáll. De fellép még a hazai jazzszintér ikonikus bandája, a Kéknyúl, a kávéházi zenét játszó Budapest Bár, a koncerteket pedig a külön bemutatásra nem szoruló Szikora Robi zárja az R-Go társaságában a színpadon.