Eddie ma beveszi Sopront

Iron Maiden Dickinson, Bruce SZEMÉLY FOGLALKOZÁS énekes
Budapest, 2008. augusztus 12. Bruce Dickinson a Nagyszínpadon, amikor a brit Iron Maiden heavy metal együttes adott koncertet augusztus 12-én este a Sziget nulladik napján. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Elérkezett az idei VOLT legjobban várt napja, amelyre már hetekkel korábban, elővételben elkelt az összes jegy. Ma játszik az Iron Maiden, de azért azoknak sem kell csüggedniük, akik nem metalzenét akarnak hallgatni: fellép többek között a Stereo MCs, de lesz Kicsillag, Bëlga és Magna Cum Laude koncert is.
Vágólapra másolva!

Népzene és heavy metal a nagyszínpadon

A Telekom Nagyszínpadon ma korábban kezdődik a program, 15 50-kor lép színpadra a hazai rockélet egyik különlegessége, az Intim Torna Illegál, őket pedig a táncházak után a fesztiválokat is meghódító Csík Zenekar követi majd. A különleges népzenei alapú feldolgozásairól ismert Csík Zenekar koncertjein mindig remek a hangulat, csak éppen eléggé különbözik attól, ami utána várható a Nagyszínpad előtt. Őket ugyanis a nap abszolút headlinereként

a legendás Iron Maiden követi majd,

így a cimbalom, a bőgő és a hegedű átadja a helyét, a gitároknak és természetesen Eddie-nek, aki elmaradhatatlan szereplője a brit heavy metal zenekar koncertjeinek.

Az Iron Maiden nem először jár Magyarországon, de azért nagyon gyakori vendégnek sem mondhatóak: először 1984-ben, utoljára pedig 2014-ben zenéltek nálunk. A mostani koncert azért is különleges lesz, mert a VOLT-os fellépés az Iron Maiden megalakulásuk 40. évfordulóján tavaly megjelent

The Book of Souls című lemez világkörüli turnéjának része.

A jeles alkalomhoz különleges turnérepülő is dukál: egy minden korábbinál nagyobb Boeing 747-essel keltek útra a tagok, melyben a teljes stáb mellett a színpadi felszerelés is elfér, és amelyet gyakran maga az énekes, Bruce Dickinson vezet. Sajnos az európai koncertekre már hagyományos buszos formában utazik az együttes, de azért biztos így is lesz elég látványosság a koncerten.

Nem csak az Iron Maidenről szól a nap

Ha valaki inkább metalzenével hangolódna az Iron Maidenre, az a Petőfi Rádió Nagyszínpadon fél 4-től meghallgathatja Bruce Dickinsonék jóval fiatalabb honfitársait, a The Raven Age nevű zenekart. A hét éve alakult, dallamos metalt játszó együttes rengeteg más metalzenekarhoz hasonlóan maga is sokat köszönhet az Iron Maidennek. Fél 8-tól ugyanezen a színpadon a Tankcsapda játszik, így akinek nem fontos, hogy az első sorban álljon az Iron Maiden koncertjén, még őket is simán meghallgathatja.

Nem csak a rockereknek kedvez a mai nap, egy egészen más műfajban utazó

másik brit legenda is érkezik Sopronba este:

a Stereo MCs. A hip-hop/elektornikus tánczenei Stereo MCs már 31 éves múltra tekint vissza, és 1992-ben jött ki Connected című albumuk, amely meghozta nekik az áttörést. A banda két meghatározó egyénisége és alapító tagja, Rob Birch és Nick "the Head" Hallam már ötven felett van, de még rengeteg energiával zenélnek.

Belga foci és izlandi zene

Aki viszont nem szeretné a koncertek kedvéért kihagyni az Eb-negyeddöntőt,

a Telekom Térben ma is élőben nézheti a meccset.

A Telekom Térbe egyébként is érdemes lesz ellátogatni ma, hiszen éjjel 1-től egy különleges izlandi zenekart, az elektronikus zenében utazó GusGust hallgathatjuk meg. A reykjavíki együttes már húsz éve aktív, és kilenc stúdióalbum van a hátuk mögött, koncertjük pedig valószínűleg nem csak az elektronikus zene szerelmeseinek lesz érdekes.

Hazai fellépőkben sem lesz hiány ma: játszani fog többek között a Magna Cum Laude, a Kiscsillag, Fábián Juli & Zoohacker, a Hiperkarma, a Road és a Bëlga is, a Sopron Színpadon pedig egy különleges, nemzetközi Random Trip is lesz.