Vágólapra másolva!
Kiss Mónika és Bérczes László 2008-ban hozták létre Baranyában az Ördögkatlan Fesztivált, hogy ott, Törőcsik Maritól kölcsönzött mottóval összegyűjtsék a „nem normális" embereket, akik „korszerűtlen" módon a nyitottságot, kíváncsiságot, személyességet és minőséget képviselik, és értékrendjükben előbbre való az emberség és a szeretet, mint a haszon. Fővédnökeiknek Cseh Tamást és Törőcsik Marit kérték fel. Idén pedig már kilencedik alkalommal rendezik meg a fesztivált, illusztris díszvendégekkel – mint Udvaros Dorottya és Kovács Gerzson Péter – valamint rengeteg zenei-, színházi- és irodalmi programmal, kiállítással, beszélgetéssel és filmvetítéssel.
Vágólapra másolva!

Már a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón ízelítőt kaphatott a fesztivál hangulatából a közönség. „Lekommandózzuk az ördögöt! Mozartot nem szereti az ördög!" –ezzel a felkiáltással kezdett muzsikálni egy, fiatal zenészekből álló úgynevezett Mozart-kommandó, megelőlegezve, hogy a fesztiválon nem is egy hozzájuk hasonló kommandó tűnik majd fel az Óbudai Danubia Zenekar zenészeiből, akik végül Mozart-kamaraművek előadásában mérik össze egymással az erejüket. A gyerekeknek pedig interaktív, csokidobálással egybekötött előadáson mutatják be, hogy Mozart még a 21. században is valódi sztárnak számít.


De ez természetesen csak kettő a fesztivál számtalan programja közül, amely az egyik főszervező, Bérczes László szavaival élve egyszerre akar korszerű és korszerűtlen lenni.

Lesz igazi világpremier:

Dinyés Dániel vezényletével a Hungarian Studio Orchestra előadja Bartók Béla Concertóját, amelyhez táncszínházi ősbemutató társul Horváth Csaba rendezésében. Kiállítással, beszélgetésekkel és lengyel utcaszínházzal idézik meg a 20 éve alapított és tavaly megszűnt Bárka Színházat, illetve idén megkülönböztetett figyelemmel fordulnak a fiatal alkotók felé: meghívást kaptak a budapesti és a kaposvári színihallgatók, és kiállítanak a pécsi művészeti kar alkotói.

Az Ördögkatlan Fesztivál sajtótájékoztatója. Forrás: Origo


Központi program lesz a Saul fia szabadtéri vetítése, amelyet a forgatáson készült, embernagyságú portréfotókból összeállított kiállítás kísér, és a film alkotói közül biztosan jelen lesz a hangmérnök Zányi Tamás. Lesznek cirkuszi- és színházi előadások: két-két produkcióval képviselteti magát a Nemzeti Színház, a Katona József Színház, a Csiky Gergely Színház és a Nézőművészeti Kft., öt előadással jön a fesztiválra az Orlai Produkció, de látható lesz többek között a Forte Társulat, a Jászai Mari Színház, a K2 Társulat és a TÁP Színház is. Sok családi- és gyerekprogrammal készülnek a szervezők, Palya Bea fellépésétől kezdve a Bóbita Bábszínházig, saját udvara lesz a jelenleg ukrán népzenét gyűjtő Both Miklósnak és egyenesen Ukrajnából érkezett vendégeinek, illetve Göttinger Pálnak.


Fontos szerepet kap a kortárs irodalom is: az Ördögkatlan vendégei lesznek többek között Háy János, Kemény István és lányai valamint Grecsó Krisztián is. A koncertet adó formációk és előadók hosszú sora pedig a Quimbytől a Kiscsillagon át a 30Y-ig, a Besh o Dromtól Péterfy Borin és a Love Banden át Lajkó Félixig vagy a Parno Graszttól Rátóti Zoltán Klubzenekarán át Ferenczi Györgyig és a Rackajamig tart. A fesztivál egyik díszvendége, Kovács Gerzson Péter pedig a Tranzdanz kortárs táncegyüttessel két produkciót is bemutat, Menetfény illetve Déja Vu címmel.


A Szent György Média és Informatikai Szakközépiskola diákjai időközben jellegzetes történeteket gyűjtenek majd, amelyekből a következő, jubileumi, 10. Ördögkatlanra készül egy összeállítás. Ehhez kapcsolódóan Bérczes László főszervező megosztotta egy saját emlékezetes történetét is: amikor az egyik fővédnök, Cseh Tamás halálának évfordulóján az ő tiszteletére tanult meg egy dalt a közösség, hiába zuhogott az eső, amikor együtt énekelték a dalt és az ég felé eresztették a lufijaikat, egy pillanat alatt kisütött a nap.

„Akkor tudtuk, hogy a fővédnökünk figyel ránk"- mondta Bérczes László.


Udvaros Dorottya, aki már tavaly is a fesztivál díszvendége volt, az előző évben csak egyetlen napot töltött az Ördögkatlanon Mégis szép című estjével, de az éppen a születésnapjára esett. Ebből az alkalomból

a másik fővédnök, Törőcsik Mari

köszöntötte őt.

Udvaros Dorottya a sajtótájékoztatón. Forrás: Origo


„Mindig különleges, ha valahol sikerül a művészek és a közönség találkozásának, a színházi játéknak a szabadságából, kötetlenségéből, közvetlenségéből, fésületlenségéből megőrizni valamit – mondta az Origónak a fesztivál hangulatáról Udvaros Dorottya. „Az Ördögkatlannak idáig ez sikerült, és reméljük, ez így is marad. A nehézség itt inkább az, hogy olyan gazdag a kínálat, olyan sokféle különböző programmal érkeznek a kollégák, hogy az embernek nehéz választania, mit nézzen meg. Azért, ami kimarad, biztosan nagyon fog majd fájni a szíve".


Udvaros Dorottya idén két előadással is részt vesz a programban: a Nemzeti Színház Nyáron, este fél tizenegykor – egy szerelmi gyilkosság története című Marguerite Duras adaptációjában, illetve az Orlai Produkció Ingmar Bergman-feldolgozásában, az Őszi szonátában is láthatja majd a közönség.
„Azok az előadások, amelyeket idén játszom a fesztiválon, kőszínházi körülmények között, zárt térben is nagy koncentrációt és figyelmet követelnek. Valóban egészen más ezt fenntartani egy olyan szabad térben, ahol mindig történhet valami: például áthallatszik egy másik előadás, vagy elered az eső.

- mondta az Origónak a színésznő.


Az idei Ördögkatlant augusztus 2. és 6. között rendezik, bővebb információk a www.ordogkatlan.hu weboldalon találhatóak.