14 millió dollárt fizetnek a legnépszerűbb dalocskáért

honest cake
Vágólapra másolva!
A Warner/Chappell Music zeneműkiadó lemond a világ egyik legismertebb dala, a Happy Birthday To You szerzői jogáról, sőt visszafizet 14 millió dollár „illegálisan” beszedett jogdíjat egy három éve folyó bírósági per rendezéséről létrejött megállapodás alapján.
Vágólapra másolva!

Amerikai lapok bírósági iratokból értesültek a decemberi megállapodásról, amelyet még egy bírónak is jóvá kell hagynia. Erre márciusban kerülhet sor.

Egyes becslések szerint a Warner/Chappell Music évente akár 2 millió dollárt is beszedhetett jogdíj címén a dal nyilvános előadásai és filmekben való felhasználása után.

Lemondtak a jogdíjakról Forrás: honestcakes.tumblr.com/

Egy amerikai bíróság szeptemberben nyilvánította közkinccsé a világ talán összes kultúrkörében használt születésnapi köszöntőt, kimondva, hogy

a Warner/Chappell Music zeneműkiadó nem rendelkezik a dal szövegének szerzői joga felett.

A dalról dokumentumfilmet készítő Good Morning To You Productions produkciós cég és számos művész 2013-ban indított pert a jogtulajdonossal szemben, hogy visszafizessék azt a több millió dollárt, amelyet a dal felhasználása után járó jogdíjak formájában szedett be a Warner/Chappell Music az évek folyamán.

A világhírű dal története 1893-ig, a Good Morning to All című dalocska publikálásáig nyúlik vissza. Az óvodai daloskönyvben megjelent nótát Mildred Hill és testvére, Patty írta. A Good Morning to All dallama később a jól ismert – és a bírósági feljegyzések szerint ugyancsak Patty által írt – Happy Birthday-szöveggel vonult be a köztudatba.

Maga a dallam már régóta a köztulajdon része.

A Warner/Chappell Music szerzői jogai egy 1935-ös regisztráción nyugszanak. A cég 1988-ban vásárolta fel a Hill-nővérek kiadóját, a Clayton F. Summy Co. vállalatot, amely 1935-ben regisztrálta a Happy Birthday-dalt. A közkinccsé nyilvánítást szeptemberben kimondó bíró szerint a Hill-nővérek a dallam egy meghatározott zongoraátiratára vonatkozó jogokat adták el a Summy Co. cégnek, és nem a dalszöveg szerzői jogait.

A videó összegyűjti, milyen megoldásokat találtak ki a filmesek, hogy elkerüljék a jogdíjfizetést

A jogvita világszerte nagy figyelmet kapott, nem csupán a dal népszerűsége miatt, hanem mert sokan nem is voltak tisztában vele, hogy a nóta még mindig szerzői jogi védelem alatt áll, arról nem is beszélve, hogy egy nagyvállalat a jogtulajdonos.

A Happy Birthdayt családi körben vagy magán összejöveteleken éneklő embereket nem fenyegette a pereskedés kockázata, ám ha a dalt kereskedelmi célokra, például filmekben használták fel, akkor a Warner behajtotta a jogdíjakat.