Putyin rendszeréhez hasonlította Orbán kormányzását a Pussy Riot

Aljohina, Marija; Tolokonnyikova, Nagyezsda, pussy riot, Pussy Riot orosz együttes
Budapest, 2015. augusztus 14. Marija Aljohina (b) és Nagyezsda Tolokonnyikova, a Pussy Riot orosz együttes két frontembere egy beszélgetésen a Magic Mirror sátorban a Sziget fesztiválon 2015. augusztus 14-én.
Vágólapra másolva!
A putyini Oroszországhoz hasonlította Orbán Viktor rendszerét a Pussy Riot három tagja, akik maguk kérték, hogy eljöhessenek a Sziget fesztiválra. Az aktivisták meglepődtek azon, hogy a magyarok közül sokan azt hiszik, meztelenül táncolnak a templomokban. Szabadon engedésüket PR-akciónak tartják. 
Vágólapra másolva!

Megőrül az, aki állandóan félelemben él - mondták a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjai a Sziget fesztiválon. A rendszerellenes performanszukért a börtönt is megjárt Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina, valamint Pjotr Verzilov a beszélgetésen elárulták: a művészet mellett már civil szervezettel is harcolnak a putyini rezsim ellen.

Ők akartak jönni a Szigetre

A Pussy Riotot 2011 szeptemberében, Putyin újraválasztásának estéjén alapította néhány orosz fiatal, akik közül Nagyezsda Tolokonnyikovát, Marija Aljohinát és egy társukat

2012 februárjában az orosz rendőrség egy Putyin-ellenes performanszuk közben letartóztatta.

A bíróság két év börtönre ítélte őket, a szocsi téli olimpia előtt meghirdetett amnesztiának köszönhetően szabadulhattak 2013 decemberében.

Marija Aljohina (balra) és Nagyezsda Tolokonnyikova szívesen jöttek a Szigetre Forrás: MTI/Mohai Balázs

A tagok nem sokkal az idei Sziget kezdete előtt jelezték, hogy Glastonburyből hazafelé a budapesti fesztiválra is szívesen ellátogatnának.

Nem kell meztelennek lenni

„Oroszországon kívül csak Magyarországon találkoztam olyanokkal, akik még mindig azt hitték, hogy mi meztelenül táncoltunk a templomban” – mesélte Nagyezsda Tolokonnyikova, aki szerint ez egyáltalán nem így volt, még a fejükön is maszk volt. Hozzátette:

Marija Aljohina 2013 decemberében szabadult a börtönből Forrás: MTI/Mohai Balázs

Orbán olyan, mint Putyin

Pjotr Verzilov kiemelte, hogy Oroszországban ma nincsenek független médiumok, az ellenzék nehezen tudja megszervezni magát, ezért döntöttek a rendszerellenes politikai aktivizmus mellett. Nyugat-Európában ez nehezen felfogható, de a magyarok talán jobban értik, mert

Orbán Viktor kormányzása sokban emlékeztet a putyini Oroszországra.

Marija Aljohina beszámolója szerint a putyini rendszer igen konzervatív, az orosz ortodox egyház szerint például a nők legfőbb hivatása a szülés, hogy gyarapodjon a népesség. Egy kismama azonban 50 dollárt kap az államtól havonta, ami még élelemre sem elég.

Nagyezsda Tolokonnyikova szerint nem kell meztelennek lenni a radikalizmushoz Forrás: MTI/Mohai Balázs

Politikai foglyokért küzdenek

Szabadon engedésüket Nagyezsda Tolkonnyikova "PR-akciónak" nevezte, szerinte a putyini rezsim ezzel is jobb színben kívánt feltűnni a szocsi téli olimpia előtt, ahol azonban

korbáccsal felfegyverzett kozákok támadták meg őket egy performanszuk közben.

„Amikor kijöttünk a börtönből, úgy döntöttünk, nemcsak a művészethez térünk vissza, hanem civil szervezetet is alapítunk, amely a politikai foglyokért küzd” - idézte fel.

A Pussy Riot performaszaira edzésekkel is készül, hiszen a tagoknak néha csak pár másodpercük van az előadásra az előtt, hogy elfognák őket a rendőrök. Éppen ezért az sem igaz, hogy alkohol és drogok hatása alatt lépnének fel.

- fogalmazott Tolokonnyikova, aki egy orosz újságíró kérdésére kifejtette: ha folyton az életét féltené, abba beleőrülne.

A Krím maradjon Ukrajnában

A Krím-félsziget helyzetéről Pjotr Verzilov mint "extrém bonyolult kérdésről" beszélt, Nagyezsda Tolokonnyikova azonban egyértelműbben fogalmazott, szerinte a Krímnek Ukrajnához kell tartoznia. "Elítéljük az orosz hadsereg ukrajnai jelenlétét, Luganszkban minden utcán orosz katonák vannak" - fogalmazott.

A Pussy Riot tagjai sajtótájékoztatóra érkeznek Szocsiban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christian Charisius

Nagyezsda Tolokonnyikova az esetleges jövőbeli politikai pályáját firtató kérdésre leszögezte: bármilyen politikai változást olyan kulturális változásoknak kell megelőznie, amelyek megmozgatják az embereket, ezt követik a politikai reformok.

„Büntetett előéletűként egyébként tíz évig nem vagyunk megválaszthatók” – emlékeztetett.