Vágólapra másolva!
Lemondott tisztségéről a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, Rátóti Zoltán, aki döntését családi elfoglaltsággal indokolta hétfőn, a színház évadnyitó társulati ülésén.
Vágólapra másolva!
Rátóti Zoltán Fotó: Hektor (hlog.hu)

A színigazgató azt mondta: a mindennapi szakmai feladatok mellett a színház közelgő felújítása az eddiginél is komolyabb helytállást igényel, és

tekintettel arra, hogy hamarosan gyereke születik, a vezetői feladatokat felelősséggel nem tudja vállalni.

Hozzátette, hogy színművészként tovább dolgozik, és várhatóan Kaposváron bemutatott darabokban is láthatja majd a közönség.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere közölte, hogy kényszerűen vette tudomásul Rátóti Zoltán döntését, akivel közös megegyezéssel bontanak szerződét. Az igazgatói teendőket szeptember 2-től ideiglenesen Fülöp Péter gazdasági vezető látja el. A direktori tisztségre rövid időn belül pályázatot írnak ki.

A politikus megjegyezte: az igazgató már "összerakta a következő évadot", távozásától függetlenül a társulat tagjai "tudják a dolgukat".

Szita Károly a színház legfeljebb bruttó kilencmilliárd forintos tervezett rekonstrukciójáról szólva közölte, hogy a kivitelezésre két ajánlat érkezett. Az eredményhirdetést követően a nyertessel várhatóan szeptember 25. és 30. között kötnek feltételes szerződést, amelyet a kormánynak a pénzügyi támogatásról szóló döntése véglegesít.

Szita Károly azt is elmondta, hogy a teljesen

megújuló színház várhatóan 2018. október végén nyitja meg kapuit,

a produkciókat addig az Együd Árpád Kulturális Központban láthatja a közönség. A színházi adminisztráció a munkálatok idejére a színészlakásokba költözik. A kivitelezést követően ismét a művészek használhatják majd ezeket az ingatlanokat, felújítva.

Rockopera, mesejáték, Agatha Christie

A Csiky Gergely Színház korábbi tájékoztatása alapján tíznél is több bemutatóval, köztük rockballadával, történelmi színjátékkal és mesejátékokkal készül a 2016/2017-es évadra.

Az ősztől színpadra kerülő darabok között szerepel

Bereményi Géza Shakespeare királynője című történelmi színjátéka,

amelyet Galambos Péter fog rendezni. A darabban közreműködik mások mellett

a Kossuth-díjas Udvaros Dorottya,

Kovács Zsolt, Hüse Csaba, Gyuricza István, Schlanger András és Rátóti Zoltán is. A bemutató szeptember 23-án lesz.

November 4-én debütál a kaposvári színházban

Szörényi Levente, Bródy János, Sarkadi Imre és Ivánka Csaba rockoperája, a Kőműves Kelemen, amelynek rendező-koreográfusa Bozsik Yvette lesz.

A darabban a Csiky Gergely Színház állandó társulatának tagjai mellett Tompos Kátya és György-Rózsa Sándor is színpadra lép.

Saját rendezésében láthatja a közönség Németh Ákos Babett hazudik című drámáját, Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdő című híres gyerekregényéből Tóth Géza rendez mesejátékot, és a következő évad programjában szerepel

Agatha Christie Egérfogó című krimijének színházi feldolgozása

is. A további premierek között lesz a Két Lotti című mesejáték, Marie Jones egy filmforgatás kulisszái mögé kalauzoló, Kövek a zsebben című darabja, Ray Cooney és John Chapman Kölcsönlakás című bohózata, Kerékgyártó István Rükverc című írása Lendvai Zoltán rendezésében, Nyikolaj Koljada kortárs orosz drámaíró Baba Chanel című tragikomédiája, valamint Robert Williams Luke és Jon című darabjának tantermi előadása is.