Megvannak a jelöltek a Színikritikusok Díjára

Zsótér Sándor
Zsótér Sándor, színművész
Vágólapra másolva!
21 színikritikus szavazta be a jelölteket. A Katona József Színház három produkcióval van az élmezőnyben, az Örkény Színháznak a Mesél a bécsi erdő hozhat elismeréseket. A Nemzeti Színház elsősorban a Zsótér-rendezéssel arathat babérokat.
Vágólapra másolva!

Közzétette a Színházi Kritikusok Céhe a Színikritikusok Díjára jelöltek névsorát. Ez lesz a 37. díjátadó, és a szokás szerint most is

az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit díjazzák.

A céhtagok legalább kilencven premier megtekintése után voksolhatnak tizenöt kategóriában. Idén ezt huszonegy színikritikus tette meg, kategóriánként három-három produkciót, vagy alkotót jelöltek meg.

A díjátadó gálaestet szeptember 21-én tartják a Budapesti Bábszínházban. A Színházi Kritikusok Céhe akkor adja át az életműdíjat Székely Gábor rendezőnek, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe kitünteti az évad legjobb új magyar drámáját.

Zsótér Sándor, a Galilei élete rendezője - a produkciót három kategóriában jelölték Fotó: M.Schmidt János – Origo

A Katona József Színház három produkciójával van az élmezőnyben (A bajnok, Az Olaszliszkai, Sirály), összesen hat kategóriában. Az Örkény Színháznak idén a Mesél a bécsi erdő hozhatja a főbb kritikusi elismeréseket. A Nemzeti Színház, ahogy tavaly, úgy most is egy Zsótér Sándor-rendezéssel arathat babérokat; a Galilei életé-ből Trill Zsolt és Törőcsik Mari ismét előkelő helyet szereztek a kritikusoknál.

Trill Zsolt Forrás: MTI/Kollányi Péter

A Vígszínházat

Stohl András képviseli az Istenítélet főszereplőjeként.

Két vidéki színház produkciója érintett több kategóriában is: a budaörsi Latinovits Színház Liliomfi-ja és a kecskeméti Katona József Színház Macska a forró bádogtetőn című előadása. A határon túli színházaknak három produkciója szerepel a legjobbak sorában: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata A nyugalom, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Vízkereszt, vagy amire vágytok és Úrhatnám polgár című előadása.

A független szféra alkotóinak kiváló teljesítményei nemcsak a legjobb független előadás kategóriájába kerültek, hanem

ott vannak a színészi alakítások, a gyerekelőadások és a díszletek élvonalában is.

A jelöltek részletes listáját itt tekintheti meg.