Schilling Árpádot most Litvániában díjazták

Schilling Árpád Litvánia
Vágólapra másolva!
Ő rendezte a legjobb litván nemzeti drámát.
Vágólapra másolva!

Tavaly szeptemberben mutatta be a vilniusi Litván Nemzeti Színház Schilling Árpád rendezésében A nagyszerű gonosz (Didis Blogis) című előadást. Schilling Marius Ivaškevičius kortárs litván drámaíróval és egy tizenkét fős színészgárdával közösen hozta létre az előadást, amely egy új háború lehetőségének gondolatával foglalkozik, és olyan félelmek után kutat, amelyek ott vannak mindannyiunkban, de legszívesebben nem adnánk hangot nekik.

Schilling Árpád a Litván Nemzeti Színházban Fotó: Dmitrij Matvejev

Hogyan befolyásolja egy háború az emberek gondolkodásmódját és mindennapi életét? Mivé lesz az európai identitás, ha háború fenyeget? Ilyen és ezekhez hasonló kérdések foglalkoztatták Schillinget az előadás létrehozásánál – írja közleményében a Kultúrmisszió.

Schilling Árpád rendezése az elmúlt hetekben több jelentős díjat is nyert Litvániában.

Jelenet az előadásból Fotó: Dmitrij Matvejev

Az Arany Színpad Kereszt-díj az ország legrangosabb előadóművészeti elismerése. A díjat, amelyet a litván kulturális minisztérium ítél oda, 1992 óta adják át 17 kategóriában, minden év március 27-én, azaz a színházi világnapon.

Schilling előadását öt díjra is jelölték: legjobb díszlet, legjobb női főszereplő, legjobb női mellékszereplő, legjobb férfi főszereplő és nemzeti dráma kategóriákban. Utóbbi két kategóriában nyerni is tudott.

Az előadást öt díjra jelölték Fotó: Dmitrij Matvejev

Valentinas Masalskis a legjobb férfi főszereplő díját, Schilling és Ivaškevičius pedig a legjobb nemzeti dráma megírásáért és színpadra állításáért adható nemzeti dráma-díjat nyerték el.

A múlt héten zajlott Kaunasban a Litván Színházak 38. Tavaszi Fesztiválja, amelyen a fesztiválzsűri A nagy gonosz-nak ítélte oda a legjobb előadásnak járó díjat.

Kaunasban is díjazta a fesztiválzsűri Fotó: Dmitrij Matvejev

Ahogy arról beszámoltunk, Schilling és a Krétakör nemrég vehette át az egyik legjelentősebb európai művészeti díjat a holland királynőtől. A díjról a magyar kultúrpolitika sehogyan sem emlékezett meg, viszont az átvétel másnapján a NAV ÁFA-ellenőrzést indított a Krétakörnél, alig valamivel azután, hogy egy korábbi, teljes körű pénzügyi ellenőrzés (részben a most újra vizsgált időszakról) bármiféle elmarasztalás nélkül lezárult.