Végre hazavihetjük kedvenc Pintér Béla-előadásunkat

parasztopera
Parasztopera (Pintér Béla és Társulata)
Vágólapra másolva!
A Parasztopera háromszázadik előadását cédémegjelenéssel ünnepli Pintér Béla és Társulata.
Vágólapra másolva!

A 87. Ünnepi Könyvhétre (2016. június 9-13.) jelenik meg a Pintér Béla és Társulata Parasztopera című előadásának hanganyagából készült CD, de a lemezt a megjelenés előtt egyetlen alkalommal, a 300. Parasztopera-előadás után is meg lehet vásárolni, dedikálással egybekötve.

Pintér Béla és Nagy-Abonyi Sarolta a Parasztoperában Forrás: Dusa Gábor

A Parasztoperát csaknem másfél évtizede, 2002. október 19-én mutatta be a társulat a Szkéné Színházban, de május 13-án a 300. előadás az Átrium Film-Színházban lesz látható, ahol a 2013/14-es évad óta szerepel a produkció.

A Parasztopera Pintér Béla szerzői és Darvas Benedek zeneszerzői munkájának, illetve

a társulat életének egyik legnagyobb sikere.

A 2002-es bemutatót követően a Színikritikusoktól elnyerte Az évad legjobb zenés előadása díját, 2003-ban a VIDOR fesztiválon Pulcinella-díjat kapott „A kivételes összhangzatért”, a 2005-ös toruni Kontakt Nemzetközi Fesztiválon „A színházi nyelv megújításáért és legjobb zenéért” járó díjjal tért haza.

Ráadásul a Parasztopera egyike annak a néhány Pintér Béla-darabnak, amelyet nem csak a szerző vitt színre: a művet bemutatták a Kaposvári Egyetemen, Pécsett, Szombathelyen, a Marosvásárhelyi Egyetemen, Miskolcon, Temesváron és a Budapesti Operettszínház Stúdiójában is.

Pintér Béla így írt az előadásról annak születésekor: „A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja

A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság.”

Jelenet az előadásból Forrás: Dusa Gábor

A Parasztopera CD a Könyvhetet követően a társulat előadásai előtt és a Saxum Kiadó honlapján lesz megvásárolható.