Megállapodtak a színházfoglalók és a francia kormány

Comedie Francaise (French Comedia) has been occupied during the night Assemblée générale COMEDIE FRANCAISE Nuit Debout Scene ag auditorium banderole banner chomage DEMONSTRATION demonstrators GENERAL ASSEMBLY general meeting indemnisation INSURANCE interm
Inside the auditorium of the Comédie Française, part time workers and demonstrators are holding a general assembly. Early evening, a performance has to be canceled at the Comédie Française because of the investment of several dozen protesters, as intermittents and casual workers to influence negotiations about unemployment insurance. During this occupation, intermittents tried to hang a banner from the roof of the French comedy before finally hanging it a little lower on the facade. Comedie française. Paris, France. April 26, 2016. Dans l'auditorium de la Comédie Française, les intermittents et manifestants font une assemblée générale. En début de soirée, une représentation a dű ętre annulée ŕ la Comédie Française, suite ŕ l’irruption de plusieurs dizaines de manifestants, notamment des intermittents du spectacle et des travailleurs précaires. Ils veulaient faire pression sur les négociations concernant leur régime d'indemnisations chômage. Plus tard, un groupe d'intermittents parvient ŕ grimper sur le toit de la Comédie française et tente d'accrocher ŕ la façade une banderole, finalement accrochée plus bas sur un balcon. Comédie française. Paris, France. 26 avril 2016.
Vágólapra másolva!
Megállapodtak csütörtökre virradó éjjel Franciaországban a munkáltatói szervezetek és a szakszervezetek a szabadúszó művészeti dolgozóknak járó juttatásokról. A tiltakozók három napja színházak elfoglalásával próbáltak nyomást gyakorolni a tárgyalásokra.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról beszámoltunk, a művészek tiltakozása miatt a párizsi Comédie Francaise-ben és az Odéon Színházban szerda este is elmaradt az előadás, mindkét elfoglalt épületet rohamrendőrök vették körül, akik többször könnygázzal oszlatták szét a színházak előtt a művészekkel szimpatizáló tüntetőket.

Gyűlés a Comédie Française nézőterén Forrás: Hans Lucas/Simon Guillemin / Hans Lucas/Simon Guillemin

A nyomásgyakorlást követően született megállapodást a művészek legfőbb szakszervezete, a CGT jelentős előrelépésnek nevezte.

– mondta csütörtökön Oliver Py színházrendező, az avignoni színházi fesztivál igazgatója a France Inter közszolgálati rádióban.

A tiltakozó szabadúszó művészek, akiknek munkája elengedhetetlen a fesztiválokon, azzal fenyegetőztek, hogy nem megfelelő megállapodás esetén bojkottálni fogják a nyári művészeti fesztiválokat.

Rendőr a Comédie Française bejáratánál Forrás: Hans Lucas/Simon Guillemin / Hans Lucas/Simon Guillemin

A Franciaországban mintegy 250 ezer alkalmilag foglalkoztatott művészeti dolgozó és kisegítő személyzet Európában egyedülálló munkanélküli-támogatási rendszerrel rendelkezik. Ennek lényege, hogy a rendszerhez tartozóknak az év tíz hónapjában legalább 507 munkaórát, azaz megközelítőleg három hónapot kell dolgozniuk ahhoz, hogy a munkanélküliség idejére jogosultak legyenek állami támogatásra.

Az átlag munkavállaló ezzel szemben egy ledolgozott nap után csak egy napi segélyre jogosult, ha munkanélküli lesz. A művészek közül viszont azok, akik nem tudják a kötelező 507 munkaórát teljesíteni,

semmilyen támogatásra nem jogosultak, amikor nem dolgoznak.

A művészeti dolgozók rendszere azonban évente mintegy egymilliárd eurós deficitet halmoz fel, emiatt a kormány annak reformját javasolta.

Tiltakozás az Odeon Színház előtt Forrás: Hans Lucas/Simon Guillemin / Hans Lucas/Simon Guillemin

A megállapodás szerint a munkáltatói befizetéseket és a nem szabadúszó művészek járulékait is megemelik a deficit csökkentése érdekében.

„A tiltakozók célja az volt, hogy csökkentsék azok gázsijának a plafonját, akik a legtöbbet keresnek, mégpedig azok érdekében, akik a legkevesebbet kapják” – mondta Olivier Py. Azt is hangsúlyozta, hogy a tiltakozók a túlélésért küzdő emberek és nem kivételezettek.

A francia kulturális élet egyik alapját jelentő támogatási rendszerben a segélyre jogosultak 3,5 százaléka művészeti dolgozó, akik az állami juttatásoknak 3,4 százalékát kapják.