Életem egyik legnagyobb sikere volt, hogy meghaltam

Töröcsik Mari színésznő
Fotó:Dudás Szabolcs
Töröcsik Mari színésznő Fotó:Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
Törőcsik Mari saját szavai szerint „tulajdonképpen jól van”, és nemrég saját lábán galoppozott fel egy hotel nyolcadik emeletére. A Vörösmarty mozi tervezett újranyitását bejelentő eseményen a Kossuth-díjas színésznő azt is elmondta, bár jó ideje csak papíron voltak házasok Maár Gyulával, ő az egyetlen férfi, akin nem tudott átlépni.
Vágólapra másolva!

„Az ember igyekszik túltenni magát az őt körülvevő haláleseteken. De én a napokban már nyolcvanéves leszek, és egy idő után fájni kezd mások fájdalma” – mondta Törőcsik Mari szerdán délelőtt a tervek szerint hamarosan fogyatékosbarát munkahely formájában újranyíló Vörösmarty mozi épületében.

„Ide is villamossal jöttem, és megszakadt a szívem, amikor láttam a hidegben az utcán fekvő embereket. És nincs egy üres szoba, egy üres lakás, ahová ilyenkor behúzódhatnának, ha egyedül vagy a kutyájukkal akarnának lenni, és nem huszadmagukkal. Én szerepeltem hatalmas sikert arató filmekben, kaptam külföldi nagydíjakat, tehát az emberek azt hiszik, hogy gazdag vagyok.

Ma az a divat, hogy mindenki magával foglalkozik Forrás: Origo

Pedig a hollywoodi színészek egy filmért akkoriban 18-20 millió dollárt is megkaptak, én pedig 20 ezer forintot. Megszakad a szívem, de nem tudok mindenkin segíteni” – mondta a Kossuth-díjas színésznő a sajtótájékoztatón, amelyen a Törőcsik Mari által alapított civil szervezet, a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány bejelentette, hogy az újranyíló moziban 8-10 fogyatékkal élőt terveznek foglalkoztatni.

Törőcsik Mari úgy fogalmazott: „Ma az a divat, hogy mindenki magával foglalkozik.

A mozi a tervek szerint december 3-án, a fogyatékos emberek világnapján nyílna meg, amikor a civil szervezet egyébként minden évben – Törőcsik kezdeményezésére – ismert emberek gyerekkori macijainak árverésével segít a rászorulókon.

Kárász Róbert, a TV2 műsorvezetője, a projekt ötletgazdája elmondta, hogy a megnyitáshoz még nagyjából 100 millió forintra van szükségük. Az épületben megmaradna a művészmozi, de a vetítő varietéteremmé alakulna, ahol a filmeken kívül irodalmi és családi programokra, koncertekre, tematikus estekre is sor kerül majd. Az előtérben, a Cserpes pékségben is fogyatékkal élők fognak dolgozni, és lesz a moziban egy olyan bolt is, ahol az általuk készített termékeket árulják majd.

Mondtam nekik, hogy de hát még élek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Törőcsik Mari a sajtótájékoztató után beszélt az egészségi állapotáról is. „Tulajdonképpen jól vagyok. Időnként meg kell kapaszkodnom valamiben, de nemrég például egy lebontásra ítélt hotelben forgattunk, ahol a munkatársak elmagyarázták, hogy ha ráülök erre a puha párnára, majd ők felvisznek az emeletre.

Mondtam nekik, hogy de hát még élek! És felgaloppoztam a nyolcadik emeletre,

ahol megfogtam egy kolléga karját, és együtt lerohantunk a földszintre. Csak álltak és tapsoltak nekem” – mesélte a művésznő, aki a szintén jelen lévő józsefvárosi polgármesterre, Kocsis Mátéra rászólt: ne szólítsa művésznőnek, csak Marinak.

Akinek nem akarom kimondani a nevét

Az egészségéről szólva elmondta azt is, hogy a kertjét már nem tudja rendben tartani, de ebben a szomszédok segítik. „Nagyon szeretek a vidéki otthonomban lenni, de ott még kegyetlenebbül hiányzik ő, akinek nem akarom kimondani a nevét, mert túl fájdalmas” – utalt férjére, a 2013. december 20-án elhunyt Maár Gyula filmrendezőre.

Törőcsik beszélt kettejük kapcsolatáról is. „Igaz, hogy hatvanéves koromtól már csak papíron voltunk házasok, külön szobában aludtunk, de ő is tudta, hogy jobban összetartozunk, mint egy férj és egy feleség. Ugyanabban az ágyban halt meg, ahol én is feküdtem, amikor kórházban voltam.”

„Sok ember volt az életemben, és nem is akárkik, mégis mindenkin át tudtam lépni. Ő,

Maár Gyula volt az egyetlen ember a földön, akin soha nem tudtam átlépni.

És bár nagyon szeretem a feleségeit, de számára is én voltam az egyetlen, akiről pontosan tudta, hogy ha kimond bármit, én pontosan érteni fogom. Mindent egyformán láttunk” – emlékezett vissza.

Hát ilyen vagyok, kövezzenek meg Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Törőcsik Mari arra az újságírói kérdésre, hogy miért vesz részt sajtónyilvános eseményeken, ha korábban azt nyilatkozta, soha többé nem ad interjút, úgy felelt:

A rengeteg, őt faggató és fényképező újságíróra utalva elmondta, megrendítő számára, hogy „még mindig” ennyien odafigyelnek rá. „Jó, ha az embert szeretik. Amikor hónapokig kórházban voltam, és tilos volt bármilyen hírt kiadni rólam, a szeretet özöne áradt rám. Rengeteg jókívánság és virágcsokor érkezett, amelyeket nem vehettem át.

Mindig tudtam, hogy van a közönségnek egy része, amelyik a karjára venne, de nem hittem, hogy ennyien. Életem egyik legnagyobb sikere volt, hogy meghaltam” – utalt vissza Törőcsik arra, amikor klinikai halál állapotába került.