Meghalt Kállai István

Kállai István
Budapest, 2013. szeptember 18. Kállai István író-dramaturg a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisának 7-es stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Vágólapra másolva!
Elhunyt csütörtökön Kállai István, a Budapesti Operettszínház örökös tagja, József Attila-díjas dramaturg, író, humorista. A magyar zenés színház kiemelkedő alakját 86 éves korában érte a halál.
Vágólapra másolva!

A humor egyfajta védekezés is, nem véletlen, hogy amikor nagy baj van, akkor születnek a legjobb viccek.

Éppen az az érdekes, hogy nálunk most nagy baj van, még sincs humor. Van néhány tehetség ugyan, de hódít a könnyű, nem egy esetben altesti humor. Én mindig fontosnak tartottam, hogy a viccben legyen gondolat" - összegezte Kállai ars poeticáját egy interjúban 2010-ben.

Kállai István 86 éves volt Forrás: MTI/Zih Zsolt

Már a Közgazdaságtudományi Egyetem iparszakának elvégzése alatt írt jeleneteket és rádiójátékokat. Első színházi munkája az Irány Caracas című komédia volt, ezt jó néhány vígjáték, zenés darab követte: a Kötéltánc, az Ugorj ki az ablakon!, a Férjek a küszöbön, a Majd a papa, valamint az Egymillió fontos bankjegy.

Magyar és nemzetközi színpadra alkalmazott és írt számos zenés művet,

operettet, íróként a Menyasszonytánc, átdolgozóként a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Madame Pompadour és az Egy éj Velencében dramaturgiai munkái is az ő nevéhez köthetők.

A film is érdekelte

A színházon kívül a film világában is dolgozott, olyan sikeres filmek forgatókönyveit írta, mint például a Kojak Budapesten, a Nápolyt látni, és..., a Fuss, hogy utolérjenek..., és A veréb is madár.

Sorozatokat írt a Magyar Televíziónak, 1974-ben megalapította a televízió szórakoztató főosztályát, amelynek vezetője, majd főmunkatársa lett.

Tükröt tartott

Komikus jeleneteiben gyakran mutatott tükröt a kor társadalmi visszáságainak, mint például a fentebb látható Micsoda pályázó!-ban:

„Keresünk középvezetői állásra 49 évet betöltött, de a nyugdíjkorhatárnál még legalább tíz évvel fiatalabb, egyedülálló férfit,

aki gépészmérnöki és zeneakadémiai diplomával rendelkezik.

És a pályázó anyanyelvi szinten beszéljen magyarul, németül és bantu nyelven" - hangzik el a mutyikultúra alaptétele a pályázatot kiíró korrupt hivatalnok szájából.

Örökös tag lett

A 80-as évek elejétől a Vidám Színpad dramaturgja, 1989-től pedig a Budapesti Operettszínház dramaturgja és örökös tagja volt.

Kállai Istvánt gyászolja családja, a Budapesti Operettszínház saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.