Piotr Beczala fellépésével folytatódik az operaházi Sztárestek zongorával sorozat

Budapest, Magyar Állami Operaház, Opera, Andrássy út
A forgatás a Magyar Állami Operaháznál lesz szombaton
Vágólapra másolva!
Piotr Beczala fellépésével folytatódik a Sztárestek zongorával című sorozat november 26-án a Magyar Állami Operaházban: a lengyel sztártenor Karlowicz, Dvorák, Csajkovszkij és Rahmanyinov műveiből összeállított dal- és áriaestet ad elő Helmut Deutsch zongoraművész közreműködésével - tájékoztatta az intézmény az MTI-t. 
Vágólapra másolva!

Piotr Beczala az Opera 2023/24-es Szláv szezonjának tematikájába jól illeszkedő, késő romantikus műsorral érkezik az operaházi estre.

Az első részben Mieczyslaw Karlowicz 19. századi lengyel zeneszerző - két kortárs költő, Kazimierz Przerwa-Tetmajer és Kazimierz Glinski, többségében szerelmes verseire írt - dalai lesznek hallhatók, majd a cseh Antonin Dvorák - a bécsi tenor, Gustav Walter felkérésére komponált - Cigánydalok című ciklusa csendül fel.

Ennek verseit a cseh költő, Adolf Hejduk írta és fordította német nyelvre a szerző kérésére.

Az est második felében a lengyel tenor orosz szerzők műveit énekli, Csajkovszkij, majd Szergej Rahmanyinov megzenésítésében hallhatók Johann Wolfgang Goethe, Lev Alekszandrovics Mej, Alekszej Tolsztoj, Alekszej Plescsejev, Alekszej Apuhtyin, Ekaterina Beketova, Alekszandr Puskin és Fjodor Tyutcsev ismert szerelmes és melankolikus költeményei.

A dalest lengyel, cseh és orosz blokkjait egy-egy ária is színesíti, így Moniuszko A kísértetkastély, Dvorák Ruszalka és Csajkovszkij Anyegin című operájából is elhangoznak részletek Piotr Beczala és Helmut Deutsch előadásában. A nemzetközi sztártenor Lengyelországban született, itt is kezdte meg zenei tanulmányait, amelyeket később Svájcban folytatott. Karrierje ezt követően Linz és Zürich operaházaiban indult újtára.

Piotr Beczala nevét a 2000-es évek elején rövid időn belül Európa minden jelentős színházának közönsége megismerte.

2006-ban a San Franciscó-i Operában és a New York-i Metropolitanben is bemutatkozhatott, ahol azóta is rendszeres vendég. Slavic Opera Arias (Szláv operaáriák) című lemezét az Opera News 2011 legjobb felvételének nevezte.