Hobo: Szégyen és gyalázat – némi szárazkolbász után

Földes László Hobo
Vágólapra másolva!
"Az ám, hazám" a címe Földes László, Hobo 44. karácsonyi koncertjének, amely a Budapesti Kongresszusi Központban lesz 2022. december 18-án 19 órakor. A koncert előtt egy órával ugyanott egy kiállítás is nyílik, amelyet a Magyar Hobológiai Társaság szervezett. "A kiállítást a soha nem múló személyi kultusz minden kritériumának megfelelően a HOBOgrádi pártbizottság titkára, HOBOnyid HOBOrovics HOBOrovszkij - vagy Hobovics, ez még nem eldöntött - nyitja meg. Vagyis én, az állatorvosi ló, a tudomány tárgya" - mondta Földes László Hobo. Azt is kiemelte, hogy mivel már nincs jegy a karácsonyi koncertre, ezért úgy döntött, hogy december 17-én a Nemzeti Színházban a Hé, magyar Joe című előadás után egy kisebb karácsonyi koncertet mutat be a közönségnek. Jövőre egy újabb album várható Hobótól, de írt egy színdarabot is Az utcazenész címmel, amelyet várhatóan a Nemzeti Színházban mutatnak be Vidnyánszky Attila rendezésében a Színházi Olimpián. Interjú Földes László Hobóval.
Vágólapra másolva!

Karácsonyi koncertre készül, amely december 18-án lesz a Budapesti Kongresszusi Központban. Ez a 44. koncertje...

Ez így van. Rosszindulatú hírek szerint már a Tanácsköztársaság bukása után is volt Hobo koncert, de én ezt határozottan visszautasítom...

fotó: Talán Csaba

Mit hallhat majd a közönség a koncerten?

A néhány hónapja megjelent Térdig a szarban, fülig a szeretetben című életműkötetem első ötszáz példányában volt egy dupla album, amelyen több új dal is hallható - ezekből játszunk néhányat, és persze a korábbi jól ismert dalok közül is válogatunk.

A koncert karácsonyi lesz, de ebben a szörnyű helyzetben, amiben jelenleg van a világ, vad rockzenével állunk ki.

Mindennek a jelentőségét messze felülmúlja az, hogy ugyanott, a Kongresszusi Központban a koncert előtt egy órával egy nemzetközi érdeklődése is számot tartó esemény is lesz:

a Magyar Hobológiai Társaság létrehozott ugyanis egy vándorkiállítást, amelyet a soha nem múló személyi kultusz minden kritériumának megfelelően a HOBOgrádi pártbizottság titkára, HOBOnyid HOBOrovics HOBOrovszkij, vagy HOBOvics nyit meg. Vagyis én, az állatorvosi ló, a tudomány tárgya.

Kiemelendő, hogy a megfelelő elvtársi hagyománynak megfelelően a kiállítás egy jelentős része Brezsnyevről szól - vagyis Magyarországon először külön Brezsnyev szekció is látható lesz.

Az életműkötet mellékleteként megjelent dupla albumot külön nem lehet megvásárolni?

Hosszú ideig nem lehetett, de nagy örömömre szolgál bejelenteni, hogy sokadik káprázatos üzleti tevékenységem eredményeképpen - „csak" félév késéssel - néhány napja külön is megjelent a könyvhöz tartozó dupla album. A 33 szám között 11 eddig nem publikált dal található, de a régebbiek is új felvételek.

Földes László Hobo fotó: Talán Csaba

Visszatérve a koncertre: rendre telt házasak, és már hetekkel korábban nem is lehet jegyet venni a koncertjeire.

El kell mondanom, hogy kitört a gyalázat - de az ilyenfajta ripacsoknál, mint én, néha előfordul. Telt ház lesz.

Ezért azoknak, akik ide nem juthatnak be, előző nap a Nemzeti Színházban játszandó Hé, magyar Joe! című előadásunk után egy másik karácsonyi koncertet adunk. Néhány perc szünet után, amikor némi szárazkolbászt veszek magamhoz, "Szégyen és gyalázat" címmel adjuk elő a művészetünket, mert az nekünk van.

(Ugyanis állítólag előadóművész vagyok.) A két műsor repertoárja között nem lesz semmilyen átfedés. Egyetlen kivétel azért lehetséges és ez „A csermely halkan zúgott" kezdetű Schubert dal. Így – végül is - két karácsonyi esemény is lesz.

A Hé, Magyar Joe! című előadás a Nemzeti Színházban Fotó: Polyák Attila - Origo

A járvány miatt több koncertje, fellépése is elmaradt - ahogy minden előadónak, művésznek. Ön is átesett a betegségen, amely meglehetősen megrángatta. Hogy van most?

Hála Istennek jól vagyok, csak a térdeim fájnak - de ez nem a covidtól van. A betegség után persze gyengébb voltam. A tüdőmet támadta meg a vírus, ezért leginkább azt kellett erősíteni. Ha időm engedi, hetente ötször negyven percet biciklizek, majd fél óra súlyzós edzés következik. A december 18-i koncert után jobban ráérek és újra teljes erőbedobással folytatom az edzéseket.

Az köztudott, hogy a naptára legalább egy, de inkább két évre előre tele van. Jövőre mire készül?

Írok egy albumot Rock and roll requiem címmel, és elkészült egy darabom is, Az utcazenész.

Miről szól a darab?

Egy jó értelemben vett slágerzenészről, aki a hatvanas években kezdett zenélni, Beatlest, Rolling Stones-t játszott, aztán elment a Ki-mit-tud?-ra, majd a táncdalfesztiválra, népszerű lett itthon, nagylemezei jelentek meg, aztán valahogy kirúgták a zenekarból és szólókarrierbe kezdett, de megbukott. Külföldre ment vendéglátózni, de onnan is kirakták, majd hazajött, itthon is szórakozóhelyeken zenélt, aztán ebbe is belebukott. Most öreg emberként meséli el a történetét. A darab tele lesz zenével - bolondságokkal és komoly balladákkal is.

Hé, Magyar Joe! című előadás a Nemzeti Színházban Fotó: Polyák Attila - Origo

Hogyan zajlik önöknél a karácsony? Mi az például, ami biztosan az asztalra kerül?

Együtt ünneplünk a gyerekekkel, és az idén kivételesen nem mi utazunk vidékre a rokonokhoz, hanem ők jönnek hozzánk. Az biztos, hogy vadas lesz az asztalon, mert azt a feleségem szenzációsan készíti - mint ahogyan minden mást is. Karácsonykor néha úgy érzem, hogy eleszem az emberi méltóságomat. Ilyenkor egyébként ihatok egy liter tejet is - amit máskor nem -, úgyhogy kirúgok a hámból.

A jövő évre mi lenne a legnagyobb kívánsága?

Egyetlen dolgot kívánnék, ami mindent felülír: legyen vége a háborúnak.