Először hallhatja magyar közönség ezt a karácsonyi zenét

karácsonyi zene, koncert, Zeneakadémia
először hallhatja magyar közönség ezt a karácsonyi zenét
Vágólapra másolva!
Ilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát december 8-án mutatják be a Zeneakadémia Nagytermében.
Vágólapra másolva!

A nagyszabású Karácsonyi oratórium szólistákra, két kórusra és szimfonikus zenekarra írt, egy óra hosszúságú mű, amelyben

az ortodox egyházzene ötvöződik a nyugati klasszikus zenével,

a hagyományok és a modern hangzás kettőssége teszi különlegessé a darabot - olvasható a Filmharmónia közleményében.

először hallhatja magyar közönség ezt a karácsonyi zenét Forrás: Pixabay.com

Az oratórium szerzője, Ilarion Alfejev metropolita, a budapesti-magyarországi egyházmegye kormányzója gyermekként ismerte meg a zeneszerzést és hegedülni is tanult, majd húszévesen szerzetesnek állt és az egyházat kezdte szolgálni. Olyan remekművek fűződnek a nevéhez, mint a Máté passió, illetve a december 8-i koncerten felcsendülő oratórium. Az este egy színpadi beszélgetéssel indul, ifj. Bazsinka József kérdezi majd a zeneszerzőt.

Az oratórium világpremierjét Washingtonban 2007 decemberében tartották több ezer ember előtt.

Ez után New Yorkban, Bostonban, majd Moszkvában is előadták a művet. A közlemény kitér arra, hogy a koncerten a Concerto Budapest közreműködik, az est karmestere Kovács János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester lesz. A kórusrészek a Magyar Állami Operaház Énekkarának és gyerekszólistáinak előadásában szólalnak meg, szólistaként pedig Kriszta Kinga és Fokanov Anatolij lép majd színpadra. További információ a www.filharmonia.hu oldalon olvasható.