Saját fejlesztésű zongoráján ad koncertet Bogányi Gergely a Müpában

BOGÁNYI Gergely
München, 2019. április 9. Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, a hangszer tervezője a 10. Bogányi-zongora tiszteletére rendezett gálakoncert és átadóünnepség előtt a müncheni Deutsches Museumban 2019. április 9-én. A magyar kormány 2015-ben döntött 10 Bogányi-zongora megvásárlásáról és elhelyezéséről magyar és külföldi közintézményekben abból a célból, hogy a hangszert megismerhesse mind a hazai, mind a nemzetközi zenei élet. MTI/EPA/Philipp Guelland
Vágólapra másolva!
Bogányi Gergely zongoraestjével folytatódik az MVM Koncertek - A Zongora-sorozat február 22-én Budapesten, a Müpában.
Vágólapra másolva!

A zongoraművész szólóestjén Chopin híres h-moll szonátája mellett Scarlatti és Debussy műveit, valamint egy saját kompozíciót is műsorra tűz. A koncert különlegessége, hogy Bogányi saját fejlesztésű zongoráján fog játszani.

Bogányi Gergely 1996-ban a Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztese volt,

1999-ben a Bogányi-Kelemen Trióval (Kelemen Barnabás - hegedű, Bogányi Tibor - cselló, Bogányi Gergely - zongora) a finnországi Kuhmóban rendezett nemzetközi trióverseny első díját nyerte el, 2000-ben Liszt-díjat kapott, 2002-ben a finn köztársasági elnök a Fehér Rózsa Lovagrend érdemkeresztje kitüntetést adományozta neki.

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, a hangszer tervezője a 10. Bogányi-zongora tiszteletére rendezett gálakoncert és átadóünnepség előtt a müncheni Deutsches Museumban 2019. április 9-én Forrás: MTI/EPA/Philipp Guelland

Szintén 2002-ben Liszt Tizenkét transzcendens etűdjét és Chopin szólózongorára írt összes művét előadta, és ezzel

elnyerte az év legjobb hangversenysorozatának járó Gramofon-díjat.

Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel. A zongoraművész 2004-ben megkapta a Kossuth-díjat is.

A Zongora-sorozat március 23-án folytatódik a Zeneakadémián Berecz Mihály szólóestjével.