Új magyar rockfesztivál születik

Jinjer, ukrán, metál, heavy metál, zenekar, banda
NEW YORK, NY - OCTOBER 02: Oleksandr Koziychuk, Yevhen Mantulin, Dmitriy Kim and Tatiana Shmaylyuk of Ukrainian heavy metal band" Jinjer" visit SiriusXM Studios on October 2, 2019 in New York City. (Photo by Slaven Vlasic/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Modern metalcore, régimódi thrash metal és kelta népzene. Hagyományteremtő szándékkal indul útjára augusztus 17-én a neves nemzetközi előadókat felsorakoztató Summer Hell a Barba Negra Trackben.
Vágólapra másolva!

A tavalyi évhez hasonlóan az idei nyári szezon is a koncertek és a fesztiválok lemondásáról szólt, arra pedig legalább 2022-ig várnunk kell, hogy a könnyűzenei élet visszatérjen a régi kerékvágásba. Így önmagában örömteli és váratlan hír, hogy ezekben az ínséges időkben egy új rendezvény indul útjára. Az augusztusi Summer Hellen ráadásul olyan nemzetközi együttesek állnak színpadra, amelyek békeidőben is komoly tömegeket vonzanának.

Az egy napos fesztivált Ukrajna büszkesége, a Jinjer nyitja: a 2009-ben alakult metalegyüttes nem csupán Európát, hanem Észak- és Dél-Amerikát, Japánt, Ausztráliát és Dél-Afrikát is meghódította, valamint Magyarországon is több alkalommal jártak már. Nem nehéz megfejteni a zenekar sikerének a titkát: Tetiana Shmailiuk énekesnő nem csupán dekoratív külsejével, de a különleges hangjával és intenzív színpadi jelenlétével is könnyedén leveszi a lábáról a közönséget.

Hasonló jelzőkkel illethető Nicole Ansperger is, a Eluveitie énekesnője. A svájci együttes a kelta népzenét ötvözi a metallal, így a gitárok és a dob mellett mandola, hegedű, sípok, dudák vagy hárfa is színesíti a dalokat, igencsak eklektikus hangzást alkotva. Közel húsz éves fennállásuk alatt tizenöt alkalommal jártak már Magyarországon, a 2019-es Rockmaratonon már főfellépőként játszva.

Az este legnagyobb dobása a jövőre már a megalakulásának negyvenedik évfordulóját ünneplő, de az ifjonti lendületéből mit sem vesztett Kreator. A német thrash metal legnépszerűbb képviselőjének dalaiban jól érzékelhető a Slayer vagy éppen a korai Metallica hatása és annak ellenére, hogy kezdeti nyersességet a mai napig őrzik, a jóval populárisabb előadókat megszégyenítő rajongóbázist építettek ki az öreg kontinensen - mindezt itthon is számos koncerttel bizonyították már. Az alábbi videói jól érzékelteti, mire is számíhatunk pontosan:

Szokás mondani, hogy hazánk a fesztiválok országa, de a kevésbé divatos rockzene kedvelői nincsenek elkényeztetve rendezvényekkkel. Éppen ezért bízunk az esemény sikerében, mert a Summer Hell a szervezők szándéka szerint hagyományteremtő céllal születik.