Több mint 160 pályamű érkezett be a Kertész Másként című pályázatra

Nagy Karol Szabadság Kertész Másként pályázat
Vágólapra másolva!
Több mint 160 pályamű érkezett be a Kertész Imre Intézet és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) közös, Kertész Másként című pályázatára. Az első helyezést Csurgai Ferenc szobrászművész Tisztelet K.-nak című alkotása, a második helyezést Formanek Zsuzsa A 4. fejezet című műve, a harmadik helyezést pedig Nagy Karol Szabadság című alkotása nyerte el. A művészek a Kertész Imre Intézet pénzjutalmában részesülnek, a beküldött alkotásokból katalógus készül, a legjobb pályaműveket pedig a Kertész Imre Intézet és a MANK közös kiállításon mutatja majd be októberben.
Vágólapra másolva!

A képzőművészeti pályázatot a Nobel-díjas író halálának ötödik évfordulója alkalmából, március 31-én hirdette meg a Kertész Imre Intézet és a MANK. A Kertész Imre Intézet csütörtöki közleménye szerint a kiírás az író sokszínű életművének és szellemi örökségének bemutatására és újraértelmezésére hívta fel a kortárs képzőművészeket, iparművészeket, grafikusokat és fotóművészeket azzal a céllal, hogy kiemelkedő irodalmi öröksége a kortárs alkotóművészet nyelvén szólaljon meg.

A pályázatra kifejezetten a felhívásra készült új művekkel lehetett jelentkezni, amelyek egy Kertész Imre-idézetet felhasználva születtek meg.

– Az alkotói kedv ösztönzésén túl a Kertész Másként pályázat kiemelt célja volt a művészeti ágak kapcsolatának erősítése, az irodalom és az alkotóművészet együttes támogatása. A két hónapig zajló pályázatra több mint 160 alkotás érkezett. Főként kortárs festő- és grafikusművészeket ihletett meg a Kertész-életmű, de születtek kisplasztikák, fotóművészeti és iparművészeti alkotások, illetve olyan művek is, melyek egyik említett kategóriába sem sorolhatók be egyértelműen – írják a közleményben.

A Kertész által megalkotott „atonális próza" inspirálta a nyertes művet

A szakmai zsűri döntése szerint a pályázat nyertese Csurgai Ferenc szobrászművész két, szorosan összetartozó elemből álló festett beton kompozíciója lett, amelyet a Schönbergre jellemző atonális hangzás és a Kertész Imre által megalkotott „atonális próza" – melyben a Sorstalanság íródott – inspirált.

Csurgai Ferenc szobrászművész Tisztelet K.-nak című alkotása Forrás: Kertész Imre Intézet/Facebook

– A vonaton legjobban a víz hiányzott – Kertész Imre Sorstalanság című regényének ezen mondata inspirálta Formanek Zsuzsa A 4. fejezet című művét.

Az iparművész üvegbetűkből készült alkotása erre a Kertészre jellemző személyes idézetre reflektál lényegre törő és közvetlen módon:

a mondat stilizált megjelenítésével.

Formanek Zsuzsa A 4. fejezet, Kertész Másként-pályázat Forrás: Kertész Imre Intézet/Facebook

Színezett paraffinból készült az a nyitott könyv, melyben szögesdrót írásjelek szimbolizálják az életeken ejtett sebeket Nagy Karol alkotásában. A szobrászművész Szabadság című művében

a helyenként összefolyt írásjelek megvilágítva átengedik a fényt;

szimbólumaként annak, hogy a szabadság lehetősége minden körülmény között jelen van.

Nagy Karol Szabadság című alkotása Forrás: Kertész Imre Intézet/Facebook