Áll még az őrtorony – így köszöntötték Hobót a születésnapján

Földes László Hobo
Vágólapra másolva!
Különleges fotókat kapott 76. születésnapjára Földes László Hobo. A fényképeken az egykori Magyar Néphadsereg Mezőtúri Gépkocsizó Lövészezred őrtornya látható, amelyre a művész rajongói emléktáblát helyeztek. Ezen az őrtornyon állt – pontosabban ült – őrséget Hobo 1964 novemberében, amikor egy kicsempészett tranzisztoros rádión először hallotta a Rolling Stones Kis vörös kakas című dalát. „Meghatározó pillanat volt az életemben az az éjszaka – egyfajta megvilágosodás. Ott dőlt el, hogy zenész leszek. Óriási meglepetés, hogy emléktáblát helyeztek az őrtoronyhoz. Azóta nem térek magamhoz" – mondta az Origónak Hobo.
Vágólapra másolva!

Azon a napon 1964-ben – talán november 27-e volt – dermesztő hidegben küldték éjszakai őrségbe Földes László Hobót, aki a Magyar Néphadsereg 7042 számú Mezőtúri Gépkocsizó Lövészezred kiskatonája volt. Szorosan összehúzta a kabátját, fejére usankát húzott, és elindult az őrségbe. A kabátja alatt lapult egy tranzisztoros rádió – Egressy András barátjától kapta, hogy ne unatkozzon túlságosan az őrségben. Persze, tilos volt ilyesfajta dolgokat felvinni az őrtoronyra, de Hobo átcsúszott az ellenőrzésen. Nem vették észre a rádiót.

Emléktábla annál a mezőtúri őrtoronynál, ahol Hobo kiskatonaként őrt állt Forrás: Földes László Hobo


Felmászott a toronyba. A fülére szorította a rádiót, lehajtotta az usanka sapka fülvédőjét, az álla alatt összekötötte – ezzel rögzítette azt a bizonyos tranzisztoros rádiót a füléhez.

Kihúzta az antennát, és leült a székre. De nem akármilyen szék volt ez.

– mondta Hobo.

Földes László Hobo a Nemzeti Színházban fotó: Talán Csaba

„Én persze nem az imperialistákat fürkésztem, hanem azért forogtam a széken, hogy a rádió antennája megtalálja vagy a Szabad Európa Rádiót, vagy a Luxemburg Rádiót. Addig forogtam, amíg bejött a Luxemburg. És ott, november 27-én éjjel a Top Twenty című műsorban életemben először meghallottam a Rolling Stones Kis vörös kakas című dalát. Addig soha nem hallottam a Rolling Stonesról. Azt sem tudtam, mi az a blues. Azt hittem, valamiféle jazz-zene. Ott, abban a pillanatban megvilágosodtam – egyfajta megtérés volt ez. Úgy éreztem, ez a zene az enyém. A szpíker elmondta, hogy ez a blues és a Rolling Stones, és attól kezdve a zenekar rajongója lettem, és azt hiszem, ott dőlt el az is, hogy zenész leszek. Életem egyik meghatározó pillanata volt."

Emléktábla a mezőtúri őrtoronynál, ahol Földes László Hobo 1964-ben kiskatonaként őrt állt Forrás: Földes László Hobo

Amikor Mezőtúr környékén játszik, Hobo mindig felkeresi az őrtornyot, megáll előtte, és nézi néhány percig. Pontosan emlékszik arra az éjszakára. A torony már nagyon romos állapotban van.
Február 13-án – a születésnapján – különös fotókat kapott az egyik rajongójától, egy túrkevei tanárnőtől. A fotókon az látható, hogy az őrtorony előtti kerítéshez egy emléktáblát helyeztek ki, amelyre azt írták: Hobo-őrtorony 64.

A táblára felírták Hobo és az őrtorony rövid történetét is: „Itt kezdődött a magyar rock és blues történetét is meghatározó zenészpálya".

Földes László Hobo fotó: Talán Csaba

„Óriási meglepetés volt. Amikor megláttam a fotókat, alig hittem a szememnek. Azóta sem térek magamhoz. Végtelenül hálás vagyok, hihetetlenül megható, hogy gondoltak rám. A tanárnő kitalálta, hogy legyen ez egy emlékhely, ahová zarándokolhatnak a Hobológusok – mert tudod, van ez a tudomány, hogy Hobológia –, és a születésnapomra elküldte a fotókat. Fetrengek a röhögéstől. Végtelenül kedves megemlékezés. Már nemcsak Brezsnyevnek, hanem nekem is van emléktáblám. Nem éltem hiába" – mondta Hobo.