Minden színházat szeretek, csak az unalmasat nem

Balázs Péter, színművész, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója
Vágólapra másolva!
„Talán furcsa ember vagyok, de nekem az okozott örömet, hogy láttam: a színház gyarapodik, a társulat boldog, a színészek szeretik egymást, kiváló előadásokat hoztunk létre, amelyeket a közönség is nagyon szeret" – mondta Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója, aki februárban kezdi el az utolsó rendezését próbálni – Herczeg Ferenc: Déryné ifjasszony című darabját állítja színpadra. A tervek szerint március végén lesz az előadás premierje. A Szolnoki Szigligeti Színház az ország egyetlen színháza, amely bérletrendszerben minden nap élőben közvetíti az előadásokat a bérletes nézőknek. Balázs Péter arról is beszélt az Origónak, hogy decemberben már kiírták az igazgatói pályázatot, és úgy döntött, ő nem indul. Tizennégy évig vezette a színházat, és úgy fogalmazott: felemelő feladat volt. „Nem azért dolgoztam, mert ezzel engem megbíztak, hanem azért, mert szívből szeretem a színházat, a társulatot. Azon munkálkodtam, hogy minél jobb, szebb, értékesebb, szórakoztatóbb legyen a színház" – mondta a Kossuth-díjas színész-rendező.
Vágólapra másolva!

"A társulat felvette a harcot a pandémiával, az intézmény minden szegmensében küzdelem folyt a járvány okozta nehézségek ellen. Óvjuk egymást, óvjuk magunkat, és mindent megteszünk a közönségért" – mondta Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója. Hozzátette: nagyon jó társulatot vezet, amelynek tagjai szeretik egymást. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy a pandémia idején is játszanak.

A szolnoki színház az ország egyetlen színháza, amely bérletrendszerben minden nap élőben közvetít – kivéve persze akkor, ha valaki beteg a társulatból.

Balázs Péter színművész, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója Fotó: Talán Csaba

„Két évvel ezelőtt úgy határoztam, hogy lemondok az igazgatói posztról, de arra kértek, hogy amíg a megbízatás tart, folytassam a munkát. Így maradtam. Ezalatt az idő alatt elkezdtük a színház felújítását, amely már nagyon időszerű volt, és ha elkészül, csodálatos épületben várjuk majd a közönséget."

Felújítás alatt a Szolnoki Szigligeti Színház Forrás: Szolnoki Szigligeti Színház

"Aztán jött a járvány, amely tovább nehezítette a munkánkat. Nagyon sok mindent elterveztünk, hogy mit szeretnénk ebben az évadban megvalósítani, de a pandémia keresztbe húzta a terveinket. Amíg lehetett, addig úgy játszottuk az előadásainkat, hogy minden harmadik széken ült egy néző. Később be kellett zárni a színházat. Ekkor határoztuk el, hogy felvesszük a színdarabot üres nézőtér előtt, és interneten közvetítjük a bérleteseinknek. A bérlőink egy speciális kuponkóddal nézhetik meg ingyenesen az előadásokat az online.jegy.hu oldalon, de természetesen, aki szeretne, jegyet is vásárolhat az összes előadásra.

Kuriózum ugyanakkor, hogy amennyiben mindenki egészséges, úgy az „élő színház" varázsa is megmarad, hiszen színészeink vállalták, hogy minden nap egy üres nézőtérnek – helyesebben a kameráknak – játszanak ugyanolyan szeretettel, mintha tele lenne a nézőtér. Ezt – tudomásom szerint – nem csinálja rajtunk kívül más.

"Minden színháznak megvannak a saját elképzelései, hogyan élje túl ezt a helyzetet, mi így döntöttünk – a közönség és a színészeink nagy megelégedésére" – mondta az igazgató. Kiemelte, abban bíznak, hogy az évad végére már közönség előtt is tudnak játszani.

Balázs Péter színművész, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója Fotó: Talán Csaba

Balázs Péter februárban kezdi el igazgatóként az utolsó rendezését próbálni. Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című darabját állítja színpadra.

„Természetesen maszkban, egymástól a megengedett távolságban próbálunk majd. Kiváló színészeink vannak, akik tudják, hogy ez most így helyes, de ha eljön az idő, és veszélytelenül lehet színpadra lépni, tökéletesen játsszák majd el a darabot. A próbák március végéig tartanak, és a tervek szerint március 26-án mutatjuk be az előadást. Gyönyörű lesz a díszlet, a jelmezek. A színházunkban a vírus elleni védekezés a legmagasabb fokú: sok helyen kézfertőtlenítőket állítottunk fel, szigorúan betartja mindenki az előírásokat, a maszkhasználatot, és persze folyamatosan mérik a színészek hőmérsékletét, amikor belépnek az épületbe. Nemcsak a színészeket védjük, hanem az irodai dolgozóinkat is. Vágyom arra persze, hogy március végére esetleg már közönség előtt mutathatjuk be a darabot, hiszen végtelenül hiányzik a színészeinknek a közönség. Nagyon várjuk, hogy a személyes kontaktus újra meglegyen a színész és a néző között, ami rendkívül fontos a művészeknek. Ez természetesen akkor valósulhat meg, ha teljesen lecseng a járvány, vagy a legtöbben megkaptuk az oltást.

Személy szerint én már nagyon várom, hogy beoltathassam magam. Egyrészt a korom miatt lenne nagyon fontos, másrészt pedig azért, mert tudom, így óvhatom meg a szeretteimet. Fontos, hogy én se fertőzzek meg másokat, és persze az is lényeges, hogy engem is véd az oltás.

Ha újra megnyithatunk, lehet, hogy rendezünk egy gálaműsort, hogy megünnepeljük a nézőinket" – mondta Balázs Péter.

Felújítás alatt a Szolnoki Szigligeti Színház Forrás: Szolnoki Szigligeti Színház

Azt is kiemelte, hogy amióta tart a színház épületének felújítása, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban mutatják be az előadásokat, ami jelen esetben hatalmas szerencse, hiszen a Szolnok Televízió épülete egy emelettel van a jelenlegi nagyszínpad felett, így a napi élő közvetítést sokkal egyszerűbb kivitelezni, mintha külön épületben lennének. A Szigligeti Színház épülete pedig közben folyamatosan szépül, a technikai elemeket már megépítették, most a közönségforgalmi terület és a nézőtér belsőépítészeti munkái zajlanak. Nyárra a tervek szerint befejeződik a felújítás, amelyet egy próbaidőszak követ, amikor ellenőrzik, hogy minden megfelelően működik-e. A tervek szerint szeptemberben pedig egy díszelőadással indítják majd az évadot – akkor már új igazgatóval.

Balázs Péter színművész, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója Fotó: Talán Csaba

„Az én megbízatásom június 30-ig tart, és úgy döntöttem, nem pályázom meg újra az igazgatói posztot" – mondta Balázs Péter.

„Lesz majd egy új, kedves igazgató, aki tovább viszi a társulatot. Addig viszont nekem még sok dolgom van. Amint már említettem, rendezek egy darabot, amelyet márciusban bemutatunk. Ezenkívül színészeket szerződtetek – ugyanis vétek lenne egy ilyen kiváló társulatot megbontani. Két új egyetemistával is bővült a színházunk társulata. Amikor kiválasztottam őket, tudtam, hogy végtelenül tehetségesek. Ha szorgalom is párosul ehhez a tehetséghez, kiváló színészek válhatnak belőlük. A jövő évi műsortervet is elkészítettem. Szeretném az István, a királlyal indítani az évadot 2021 szeptemberében. Az évadban talán Csehovtól a Három nővért is láthatják a nézők, és úgy gondolom, a Csárdáskirálynőt is bemutatjuk. Tartalmas, sokszínű, élvezetes, szórakoztató, katartikus műsortervet szeretnék – ami az én színházamat jellemezte tizennégy éven át. Tudom, hogy akik utánam jönnek majd, ugyanúgy mindent megtesznek a színházért. Az is meglehet, hogy másfajta színházat képzelnek majd el. De azt vallom, amit Molnár Ferenc is mondott: minden színházat szeretek, csak az unalmas színházat nem."

Balázs Péter színművész, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója Fotó: Talán Csaba

Balázs Péter az Origónak elmondta:

csodálatos tizennégy évet töltött a Szolnoki Szigligeti Színházban. Ahogy fogalmazott: felemelő feladat volt az életében, hogy vezethette ezt a színházat.

„Sok minden történt ezalatt a tizennégy év alatt. Kialakítottuk a bérletrendszert, lényegében folyamatosan telt ház előtt játszottunk. Létrehoztuk a Szín-Mű-Hely szobaszínházat, ahol kamaradarabokat játsszunk. Húsz színészlakást is kialakítottunk, amely nagy segítségére van a színészeinknek. Ezenkívül az egyik legnagyobb munkánk a színház felújítása volt, amely már a végéhez közeledik. Tudja, ezt nem azért csinálja az ember, mert megbízták ezzel a munkával. Hanem azért, mert szívből szereti a színházat, a társulatot, és azon dolgozik, hogy minél jobb, szebb, értékesebb, szórakoztatóbb legyen a színház. Hogy a színészek, és a közönség is jól érezze magát. Ez volt a célom. Mindent megtettem ezért. A színészetről többé-kevésbé lemondtam – alig játszottam színpadon ezekben az években -, mert azon dolgoztam, hogy tényleg méltóképpen vezessem ezt a színházat. Örömmel jövök akkor is dolgozni - rendezni vagy akár játszani is – a Szolnoki Szigligeti Színházba, ha már nem leszek igazgató. Várom, hogy láthassam: tovább virul a színház."