A magyar grafika nagyjaival indítják a tavaszt

Vágólapra másolva!
A magyar grafika meghatározó alakjainak munkái szerepelnek az idén 100 éves aukciós működését ünneplő BÁV március 11-ei évnyitó árverésén. Az első tétel, ahogy éppen 100 évvel ezelőtti, a cég jogelődje által rendezett első aukción, most is Barabás Miklós egyik akvarellje lesz. Lényeges különbség, hogy akkor 1500 koronáról indult, most pedig több mint 200 ezer forintról indul a licit. De lesz még grafika többek között Rippl-Rónai Józseftől, Mednyánszky Lászlótól, Barcsay Jenőtől, Aba-Novák Vilmostól, Kondor Bélától vagy Maurer Dórától is.
Vágólapra másolva!

Száz évvel ezelőtt, 1920-ban rendezte első aukcióját a BÁV jogelődje az Állami Árverési Csarnokban. A neves szakemberek által összeállított kollekció első tétele Barabás Miklós egyik alkotása volt, amely 1500 koronás kikiáltási árról indult. Egy évszázaddal később ismét egy Barabás-akvarell lesz az első tétel, de erre már 220 ezer forintról licitálhatnak az érdeklődők. Az ünnepi év első aukciójára változatos technikákat felvonultató anyaggal készültek a BÁV szakértői.

Barabás Róma című akvarellje Forrás: BÁV / Fotó: Slezák István

A 100 évvel ezelőtti, első katalógusból is kiderül, hogy a grafika, közte az egyedi rajz és a sokszorosított eljárások már akkor is méltánytalanul alulértékeltek voltak. Egy Mednyánszky László-alkotás esetében a grafikáihoz képest körülbelül tízszeres árat kellett fizetni egy-egy rajzért. Érdekes, hogy ez teljesen ellentétes tendencia a nemzetközi műkereskedelemben tapasztalható trendekhez képest.

Mednyánszky László rajza Forrás: BÁV / Fotó: Slezák István

Az árverésen – szemben a több tízmilliós festményeivel – akár már 200 ezer forintért megszerezhető egy egyedi, üde tavaszi virágzást ábrázoló Mednyánszky-akvarell. De ugyanez a helyzet például egy Rippl-Rónai József-tanulmánnyal is. Az ő egyik rézkarcára egyébként már 55 ezer forintról indul a licit. A nagy nevek között ott lesz még Márffy Ödön és Barcsay Jenő is. Előbbi egy egyedi önarcképpel, utóbbi két tájképpel szerepel a kollekcióban.

Rippl-Rónai József tanulmánya Forrás: BÁV / Fotó: Slezák István

Az árverés kuriózuma Róth Miksa három üvegterve. A századfordulón készült, akvarellel színezett egyedi tusrajzok hűen adják vissza a Mátyás-templom, az Országház vagy a Gresham-palota üvegablakait is megálmodó művész zsenialitását.

A Mátyás-templom üvegterve Róth Miksától Forrás: BÁV / Fotó: Slezák István

A kollekcióból kiemelkedik még Mund Hugó Szoptató anya című színezett litográfiája. A 100 ezer forintról induló alkotás méltó módon képviseli a nagybányai művésztelep formakultúráját. Az érdekességek közé tartozik Hanna Melánia esküvőt és lánykérést ábrázoló két akvarellje is. Műveivel ritkán találkozhatunk árveréseken, annak ellenére, hogy sok műfajban kipróbálta magát.

Érdekes adalék, hogy az 1972-ben meghalt művésznő rokona volt az Egyesült Államokban született William Hanna,

a Hanna-Barbera alapítója, a hétszeres Oscar-díjas rajzfilm-animátor és rendező. Az ő nevéhez fűződik többek között a Tom és Jerry, a Frédi és Béni vagy a Maci Laci.

Olgyai Viktor munkája Forrás: BÁV / Fotó: Slezák István

Olgyai Viktor neve is összekapcsolódott a magyar grafikával, már csak azért is, mert a grafikai műfajok című tárgyat oktatta a Képzőművészeti Főiskolán. Olyan művészeket indított útjára, mint Patkó Károly, Aba-Novák Vilmos és Szőnyi István. Mester és tanítványainak alkotásai most egyszerre szerepelnek az árverésen. A római ösztöndíjasok közül – az említett három Olgyai-tanítvány mellett – Istókovits Kálmán műveire is licitálhatnak. A magyar grafika megújítójának tartott Kondor Béla művei sem hiányozhatnak az aukcióról, már annak okán sem, hogy műterme az Aukciósház épületének hatodik emeletén volt. Idén különleges ritkasággal készültek a BÁV szakértői: a Dózsa-sorozat-ból egy rézkarc két fázisa kerül egyszerre kalapács alá.

Kondor Béla Dózsa-sorozatá-nak két darabja Forrás: Forrás: BÁV / Fotó: Slezák István

A népszerű Európai Iskola képviselői közül Gyarmathy Tihamér három egyedi absztrakt műve szerepel majd az árverésen. Ezen felül az iparterves generáció alkotóitól Nádler István egyedi Fekete gesztus-a vagy Hencze Tamás ugyanakkor készült Sötét gesztus-a is minden bizonnyal népszerű lesz. Az absztrakt alkotások közül a szakértők egy nagyméretű Hincz Gyula rajzot emeltek ki, de a statement darabokat kedvelőknek ott lesz Angyalföldi Szabó Zoltán Mosakodó című pasztellje is.

Maurer Dóra munkája, amire szintén lehet licitálni Forrás: BÁV / Fotó: Slezák István

A kortárs alkotók közül ott lesz Maurer Dóra sem, akinek életműkiállítása jelenleg is látogatható a londoni Tate Modernben. A BÁV Grafikai aukciójának kiállítását február 29. – március 9. között ingyenesen lehet megtekinteni a BÁV Apszistermében, az budapesti Bécsi utca 3-ban, az V. kerületben. Az árverés március 11-én, 18 órakor lesz ugyanott.

A BÁV 100 éve

A BÁV jogelődje 100 éve, 1920-ban rendezte meg első aukcióját az Állami Árverési Csarnokban. Az első világháború végével tömegek akarták értékesíteni a műtárgyaikat. Ez az igény hívta életre az Állami Árverési Csarnokot, amely a feketepiaccal szemben lehetőséget adott a szabályozott műkereskedelemre.

A IX. kerületi Kinizsi utca 2., a Magyar Királyi Postatakarékpénztár Árverési Csarnoka 1923-ban Forrás: Fortepan

A 30-as évek pénzügyi válsága többek között az Esterházy-, az Andrássy- és a Károlyi-családokat késztette gyűjteményei elárverezésére. Még a második világháború alatt is rendeztek árveréseket: 1942-ben került kalapács alá például Iványi-Grünwald Béla festőművész hagyatéka is. Sokan helyezték letétbe a Kinizsi utcai székházban értékeiket, innen azonban a háború végén 200 ezer műtárgyat raboltak el az átvonuló csapatok.

A szocializmus idején ellehetetlenítették a polgári csökevénynek tartott műgyűjtést.

A cég, immár Bizományi Áruház Vállalat néven, leginkább használt áruk értékesítésével foglalkozott, hét évig árveréseket sem szervezhettek. A forradalom után, 1957-ben azonban rögtön az Iparművészeti Múzeum üvegcsarnokában lehetett újra licitálni közel másfélezer tételre. A múzeumok ezekben az évtizedekben, élve elővásárlási jogukkal, a BÁV-on keresztül gyarapították gyűjteményeiket. A 60-as években a nagyarányú lakásépítések miatt elsősorban a festmények számítottak divatosnak, de a következő évtizedben divatba jött a porcelánok és ezüsttárgyak gyűjtése is. Már ekkor, 1963 elindultak a különböző szakágakra specializálódott becsüsképzések, amelyeket később megnyitottak a nagyközönség számára is. A 80-as években rendezték meg az első ékszeraukciót, amely azóta is töretlen siker a vásárlók körében. A 90-es évekre megszűnt a cég monopolhelyzete, de a szabad kereskedelemmel számos rejtőzködő műtárgy is a piacra került, így a BÁV a maga színesebb profiljával

nem csupán túlélte, de sikeresen zárta az évtizedet.

Az új évezredet leginkább a kortárs művészet felé való nyitás határozta meg, ám a 2007-től a Bécsi utcában működő Aukciósházban a rekordok sorát ismét egy gazdasági világválság szakította meg. Az ékszeraukcióknak köszönhetően a cég sikeresen túljutott a 2008-as évet követő globális pénzügyi válság időszakán, és köszönhetően a kereslet fellendülésének és a sokszínű árveréseknek, a 2010-es években is számos izgalmas alkotás kerülhetett kalapács alá. 2020 nem csak egy új évszázad, de egy új korszak kezdete is a BÁV-nál, a változások között szerepel például egy új Aukciósház megnyitása is.

A cikk megjelenését a BÁV Aukciósház támogatta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!