Szörényi Levente: Bródy János szégyent hozott magára és az István, a királyra is

Szörényi Levente énekes FOTÓ KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré művész SZEMÉLY zenész zeneszerző
Budapest, 2019. november 6. Szörényi Levente Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, gitáros, énekes, szövegíró, az M5 televíziós csatorna Magyar filmek új köntösben című sorozatának felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisán. A sorozatban a filmlaborban digitálisan restaurált filmklasszikusokat sugározzák, amelyek a Filmalap nemzeti filmörökség felújítási programja keretében nyerték vissza a lehető legteljesebb korhű, autentikus formájukat. A vetítések előtt az alkotók a forgatások legemlékezetesebb pillanatairól mesélnek, felidézik a stáb nehézségeit és örömeit. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Vágólapra másolva!
„Bródy az SZFE-s (Színház- és Filmművészeti Egyetem) szerepvállalással eddig nem látott mélységekbe pengette le magát" - nyilatkozta Szörényi Levente, az Illés és a Fonográf zenekar egykori énekese, gitárosa a Mandiner hetilapnak. A nagyinterjúban nemcsak aktuális, hanem múltbeli témákról is beszélt, azt is elmondta, hogy mikor szégyenkezett először Bródy János miatt.
Vágólapra másolva!

Az interjúban a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult botrányt Szörényi Levente az 1990-es, SZDSZ-es taxisblokádhoz hasonlítja, és

szégyelli, hogy zenésztársa is beállt a sorba,

amikor felvonulási indulót írt a barikádozó hallgatóknak. „Bródy akcionizmusát, amelyről képtelen még hetvennégy évesen is leszokni, nem tudom védelmembe venni" - mondja Szörényi, majd folytatja:

A „szabad ország, szabad egyetem" jegyében tüntető hallgatóknak írt csasztuskájával

szégyent hozott magára és közös életművük jó részére, beleértve az István, a királyt

– véli.

Nemzedékek óta probléma, hogy

a Színház- és Filmművészeti Egyetem nemhogy színésznagyságokat, de közepes tehetségeket sem ont magából,

mondja Szörényi, ezért még irritálóbb az a gőg, ami a tiltakozókat fűti: „ha nem az ő kezükben van az uralom, akkor mindenre képesnek kell lenni".

Az interjúban előkerülnek múltbeli dolgok is, például egy 1981-es zenészkonferencia jegyzőkönyve, amelyben az ott felszólaló Bródy János Tóth Dezsőnek, a hírhedt kommunista művelődési miniszterhelyettesnek és Lendvai Ildikónak, a KISZ KB kulturális osztályvezetőjének tett hitet az együtt haladás mellett, elhatárolódva az alternatív zenekaroktól.

Szörényi erről így szól: „Nem csodálkozom, hogy ez a jegyzőkönyv most válik közismertté. A dokumentum hiteles. Ott ültem én is azon a tatai könnyűzenei konferencián, ahogy az egész zenésztársadalom az újoncokkal együtt; raportra voltunk hívva.

Ekkor szégyenkezett először miatta és helyette, meséli Szörényi.

Szörényi Levente Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, gitáros, énekes, szövegíró Forrás: MTI/Zih Zsolt

Arra a kérdésre, hogy annak idején miért nem az SZDSZ felé orientálódott, mint Bródy, a származásával felelt: a felmenői a történelmi középosztályhoz tartoztak, ezért is rokonszenvezett a demokrata fórummal. És noha az első szabadon választott kormány vezető pártjának logóját ő tervezte, az Antall-kormány alatt, ahogy korábban és később sem, nem lett pártdalnok. Míg Bródy fel-fellépett az SZDSZ kampányában, teszi hozzá.

Szó kerül még napjaink világpolitikájáról, az emberiség ellen harcoló globális elitről, a Black Lives Matter-jelenségről és az amerikai elnökválasztásról is. Amerika térdre kényszerítését Szörényi meglepőnek tartja, szerinte ez történik a szemünk láttára. „Kennedy meggyilkolásával kezdődött, mert megpróbált belenyúlni a deep state dolgaiba. Trumpot, aki ellen négy éven át hőzöngött a világmédia fősodra, már le se kell lőni, szavazástechnikai trükkökkel kiszorítják" – mondta.

Szörényi Levente úgy véli, a kelet-európai bolsevizmus áttette a székhelyét nyugatra, és Amerikában már győzni látszik,

míg itthon az Orbánt mindenáron eltakarítani kívánók SZDSZ-módra kiáltoznak nyugati „segítségért".