Múzeum nyílik a fiatalon meghalt világhírű DJ emlékére

Avicii
Swedish DJ, remixer, record producer and singer Tim Bergling, better known by his stage name 'Avicii' performs at the Sziget music festival on the Hajogyar Island of Budapest on August 14, 2015. This cultural event takes place on an island in the middle of the Danube river, in the heart of Budapest. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Múzeum nyílik jövőre Avicii svéd DJ emlékére szülővárosában, Stockholmban.
Vágólapra másolva!

Az Avicii emlékét ápoló Tim Bergling Alapítvány szerdán bejelentette, hogy 2021-ben múzeumot hoznak létre a 2018-ban meghalt világhírű DJ emlékére szülővárosában, Stockholmban. Az Avicii életútját bemutató Avicii Experience-kiállítás egy új, 2021 nyarán megnyíló digitális kulturális központban, a Space-ben kap helyet. Az Avicii-múzeum látogatói a DJ életútját felidéző, részben eddig nem publikált fotók, videók és emléktárgyak nézegetése közben belehallgathatnak a világ egyik legjobbjának tartott DJ-jének eddig kiadatlan zeneszámaiba is –- közölte Per Sundin, a stockholmi ABBA-múzeumot is működtető Pophouse Entertainment ügyvezetője. Sundin szerint a Tim Bergling néven született zenész „rövid élete ellenére is óriási hatást gyakorolt és gyakorol még ma is”.

Anna Konig Jerlmyr stockholmi főpolgármester a Reuters hírügynökségnek azt mondta, reméli, hogy az Avicii-múzeum

elősegíti a párbeszédet a mentális egészségről és az öngyilkosság-megelőzésről.

Avicii-t 28 évesen, 2018. április 20-án találták holtan Omán fővárosában, Maszkatban, ahol barátaival nyaralt. Az ománi rendőrség akkor azt közölte, hogy nem találtak gyanús körülményt halálával kapcsolatban, a halál okát pedig a család kérésére nem tárták a nyilvánosság elé. Később a család által közzétett nyílt levél azt sugallta, hogy Avicii öngyilkos lett. Avicii-t kétszer jelölték Grammy-díjra, valamint elnyerte a Billboard és az MTV Europe több díját.

A Forbes magazin szerint a lemezlovas a legjobban fizetett DJ-k világranglistáján 2016-ban a 12. helyet foglalta el 4,5 millió dollár bevétellel. Legnagyobb slágerei között volt a Wake Me Up!, a Levels, a Sunshine, a The Days, a Hey Brother és a You Make Me. 2016-ban megdöbbentette rajongóit azzal, hogy bejelentette: egészségi okokból felhagy a turnézással, de stúdióban továbbra is készített zenét. Az Avicii halála után a család által életre hívott Tim Bergling Alapítvány elsősorban olyan személyek és szervezetek támogatására összpontosít, amelyek a mentális betegségek és az öngyilkosság megelőzésének területén tevékenykednek Svédországban és külföldön.

Ha Ön vagy a környezetében valaki krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!