Világhírű művész lesz a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek vendége

José Cura argentin operaénekes, zeneszerző, karmester, színész próbál a MÜPÁ-ban. 2016.04.14.
José Cura világhírű operaénekes és karmester interjút ad a Művészetek Palotájában (Müpa) 2016. április 14-én. Az argentin tenor és karmester április 23-án dirigálja Giuseppe Verdi Otello című művének koncertszerű előadását a Győri Filharmonikus Zenekarnak a győri Audi Arénában.
Vágólapra másolva!
A 2019/2020-as évadtól José Cura argentin operaénekes, zeneszerző, karmester a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) első állandó vendégművésze lesz, az együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában.
Vágólapra másolva!

Az argentin operaénekes, zeneszerző, karmester, színész, José Cura lesz a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) első állandó vendégművésze a 2019/2020-as évadtól. A megállapodás szerint José Cura három évig az MRME

első állandó vendégművésze lesz

mint énekes, karmester és zeneszerző. Ezt Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója jelentette be szerdán. Az ősszel induló koncertévadban José Cura a Müpában vezényli Verdi Requiem-jét november 13-án, 2020. január 29-én pedig a Zeneakadémián saját vígoperája, a Montezuma és a rőthajú pap című darab ősbemutatóját dirigálja. Énekesként Leoncavallo Bajazzók című operájában láthatja őt a magyar közönség 2020. április 21-én Canio szerepében a Müpában Kovács János vezényletével. Kovács Géza azt is elmondta, hogy

már a közös külföldi hangversenykörútról is tárgyalnak.

Az ügyvezető igazgató azt is mondta, hogy Vásáry Tamás továbbra is a MRME örökös zenei főigazgatója, Kovács János pedig első állandó karmestere lesz.

José Cura Fotó: Marton Szilvia - Origo

José Cura tavaly a José Cura zenei világa című produkcióban dolgozott együtt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, Énekkarával és Gyermekkórusával. A nagyhéten három műve, a Modus, a Magnificat és az Ecce Homo szólalt meg, ezeket még idén ősszel hanglemezre rögzítik. José Cura az Ecce Homo című, 45 perces, háromrészes oratóriumának ősszel kezdődő felvételéről elmondta, hogy az ütemezését ma kezdik el. A mű felvételén Elisa Balbo szoprán, Vesselina Kazarova mezzoszoprán, Ramón Vargas tenor és Nicolas Testé basszus működik majd közre.

Tíz nappal a felvétel elkezdése után pedig megtartják első nyilvános szereplésüket Verdi Requiem című művével. A Montezuma és a rőthajú pap című vígoperát José Cura úgy jellemezte, hogy a zene mögött

egy nem annyira vicces, de csodálatos történet áll.

Szerinte a mű a közönségnek jó szórakozást nyújthat, hiszen Vivaldi, Scarlatti és Handel találkozását és beszélgetését eleveníti fel. A Magyar Rádió Művészeti Együtteseivel közös terveikről elárulta, hogy többek között Németországba és Szlovéniába utaznak majd turnékörútra.