Drágállták a kormányok a felújítást, ezért lemondanak a gyönyörű épületről

Gran Teatro Cervantes, Tangier, Tanger, színház, Marokkó
Vágólapra másolva!
A marokkói államnak adja át Spanyolország a csaknem 50 éve teljesen kihasználatlanul álló tangeri Cervantes Színházat, a 20. századi spanyol építészet düledező gyöngyszemét.
Vágólapra másolva!

Az 1913-ban felavatott, 1400 férőhelyes Gran Teatro Cervantes, a marokkói Tanger egyik legjelentősebb kulturális épülete, amelynek színpadán valaha világhírű operaénekesek, spanyol flamencoegyüttesek, más spanyol és arab művészek léptek fel. A színház

1974 óta áll üresen

és omladozik Tanger óvárosában, nem messze a felújított kikötőtől. Megoldódhat az impozáns épület, a 20. századi spanyol építészet düledező gyöngyszemének sorsa, ugyanis egy hétvégi megállapodás értelmében Spanyolország átadja a marokkói államnak az épületet.

A Gran Teatro Cervantes, azaz a tengeri Cervantes Színház Forrás: Wikimedia Commons/Diego Delso

A pazar díszítésű épületet hosszú évekig jelképes összegért, 1 dirhamért adta bérbe Marokkónak a spanyol állam, amely mindmáig kizárólagos tulajdonosa. Az egymást követő spanyol kormányok

nem merték felvállalni

a kívül sárga-kék csempével, belül káprázatos freskókkal díszített műemlék épület felújításának óriási költségét, ezért most később pontosítandó feltételek mellett átengedik a marokkói államnak.

Az elvi megállapodásban Marokkó vállalta a színház restaurálását és azt, hogy az intézmény leendő programjában részt kap a spanyol kultúra is. A madridi kormány szerint Spanyolország visszakérheti a teátrumot, ha Marokkó mégsem újítja fel vagy nem a megállapodásban rögzített célra hasznosítja.