Hosszú huzavona után végül kimondták, hogy Van Gogh festette a csendéletet

Van Gogh
Csendélet gyümölccsel és gesztenyével
Vágólapra másolva!
Egy amszterdami múzeum szakértői Van Gogh munkájaként azonosítottak egy festményt, amiről korábban már több Van Gogh-szakértő megállapította, hogy nem a holland mester munkája. Az elmúlt 30 évben ez a tizenötödik alkotás, amit utólag vettek be Van Gogh katalógusába.
Vágólapra másolva!

Vincent van Gogh festményeként azonosított az amszterdami Van Gogh Museum egy San Franciscóban lévő képet, amelyet eddig kétes eredetűként könyveltek el, mert több szakértő is hamisítványnak tartotta. A Csendélet gyümölccsel és gesztenyével című festményt 1960-ban adományozták magánszemélyek a San Franciscó-i Szépművészeti Múzeumnak.

Van Gogh Csendélet gyümölccsel és gesztenyével című munkája Forrás: Fine Arts Museums of San Francisco

Az eredetiségével kapcsolatos kételyek miatt

a mű eddig nem szerepelt

a posztimpresszionista holland festő alkotásainak katalógusában. Az amszterdami múzeum szakértői a múlt év végén azonosították Van Gogh műveként a festményt, amely a De Volkskrant című lap értesülése szerint 1886 őszén keletkezett Párizsban, és eredetileg Émile Bernard festő (Van Gogh barátja) édesanyjáé volt.

A vizsgálatok során a szakértők egy női portrét fedeztek fel a csendélet alatt, és ez is segített a kép Van Gogh-hoz kötésében, ugyanis ő pénzhiány miatt gyakran újrahasznosította korábbi képeit. A Van Gogh Múzeumtól évente mintegy 200 feltételezett Van Gogh-festmény azonosítását kérik. 1988 óta 14 kép került fel ily módon a festőóriás hivatalos katalógusára. Az 1973-ban alapított amszterdami Van Gogh Múzeum rendelkezik a világ legnagyobb Van Gogh-gyűjteményével.