Már Németországban van Banksy félig ledarált műalkotása

BANKSY
Baden-Baden, 2019. február 4. A beépített iratmegsemmisítőt működésképtelenné téve akasztják ki Banksy brit graffitiművész Girl With Balloon (Lány léggömbbel) címen elárverezett képét a baden-badeni Frieder Burda múzeumban 2019. február 4-én. A kép az iratmegsemmisítővel félig bedarálta magát a Sotheby's aukciós ház 2018. októberi londoni árverésén. MTI/EPA/Ronald Wittek
Vágólapra másolva!
A beépített iratmegsemmisítőt működésképtelenné téve akasztották fel a falra hétfőn Németországban, a baden-badeni Frieder Burda múzeumban Banksy brit graffitiművész Girl With Balloon ('Lány léggömbbel') címen elárverezett művét, amely nagy szenzációt keltve félig bedarálta magát a Sotheby's emlékezetes, tavaly októberi londoni aukcióján.
Vágólapra másolva!

Kiállították a baden-badeni Frieder Burda múzeumban Banksy híres, önmagát majdnem megsemmisítő alkotását, a Girl With Balloon-t. A keretbe épített iratmegsemmisítőt mindenesetre működésképtelenné tették, nehogy baj legyen, és befejezze munkáját a keret, amit a tavaly őszi aukción elkezdett. A múzeum igazgatója, Henning Schaper azt mondta, nem akartak az utcaművész egy esetleges újabb tréfájának áldozatává válni, és látni, hogy a kép megmaradt része

esetleg ledarálja magát,

míg az intézmény birtokában van. Elmondta, hogy a falra helyezés előtt felnyitották a kép keretét, kivették az elemeket a darálóból, és a kábeleket is elvágták. „El akartuk kerülni, hogy három vagy négy nap múlva egy látogató megnyomjon egy rejtett gombot, és folytatódjon a kép megsemmisülése”.

Banksy alkotása a Sotheby's árverésén Forrás: Instagram / Banksy

A botrányos árverés óta Love in the Bin-re ('Szerelem a kukában') átkeresztelt képet keddtől március 3-ig tekintheti meg ingyenesen a nagyközönség a német fürdőváros modern és kortárs művészeti múzeumában. Henning Schaper múzeumigazgató azt is mondta, hogy nagy érdeklődésre számítanak, főleg a fiatalok és a Banksy-rajongók részéről.

Az igazgató szerint nem pusztán közszemlére teszik a londoni árverésen

több mint egymillió angol fontért elkelt

műalkotást, hanem az alkotó szándékának megfelelően igyekeznek demokratizálni a művészetet, így a lehető legtöbb embernek akarják megmutatni a művet, és szimpóziumot is rendeznek arról, hogy milyen körülmények vezetnek árrobbanáshoz a műkincspiacon.

Banksy alkotása már Baden-Badenben Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

Október elején volt a nagy vihart kavart aukció, pontosabban ez az egyetlen tétel, ami majdnem megsemmisítette önmagát. A vásárló, egy nevének elhallgatását kérő európai műgyűjtőnő ennek ellenére természetesen a történtek ellenére megtartotta a képet. A mára Banksy legismertebb alkotásává vált festmény egy szívformájú piros léggömböt felengedő kislányt ábrázol.

Baden-Baden után a stuttgarti Staatsgalerie művészeti múzeumban mutatják be, ugyancsak ingyenesen, a világhírűvé vált Banksy-művet, amelyet 2002-ben eredetileg a londoni Waterloo-hídra firkáltak fel festékszóróval.