Világhírű sztárokkal ünnepelte a Mini klub az 50. évfordulóját

Mini
Vágólapra másolva!
Világhírű sztárokkal ünnepelte a Mini klub 50. évfordulóját. A vendék zenészek között ott volt Leslie Mandoki, Szakcsi-Lakatos Béla és Horváth Charlie is. A koncerten megemlékeztek az aznap meghalt Andy Vajnáról is.
Vágólapra másolva!

Idén ötven éve hogy a Budavári Művelődési Házban, a Bem rakparton megnyitotta klubját a Mini zenekara.

Fél évszázad alatt a Mini közel 1000 nagy sikerű koncertet adott itt.

A Mini név annyira összeforrt a ma már legendás "Bemrockpart" fogalommal, hogy arról a zenekar még dalt is írt.

A Mini közel 1000 koncertet adott a Bem rakparti művelődési házban. Fotó: Kozma Zsuzsi

A Török Ádám vezetette Mini a művelődési házzal karöltve most azért is szervezte meg a nagyszabású jubileumi koncertet, hogy a zenekar egykori és hűségesen kitartó rajongói, illetve az azóta felnőtt több generáció is méltóképpen emlékezzen a kultikus szórakozóhelyre - írja a 888.

A régi Bem rakparti koncertek felelevenítése közben a zenészek

megemlékeztek azokról a barátaikról, kollégáikról, akik már nem lehetnek köztük.

Az ő emlékük előtt való tisztelgést követően Leslie Mandoki külön is megemlékezett a színpadon jóbarátjáról, Andy Vajnáról, aki ott lett volna a vasárnap esti koncerten.

Leslie Mandoki Fotó: Kozma Zsuzsi

A Németországban élő, magyar származású világhírű zenész és zenei producer szerint

Andy Vajna halálával az egyik legnagyobb magyar filmművész hagyott el minket,

aki nem egyszerűen egy üzletember volt, hanem annál sokkal több, egy igazi tartással és hazafisággal rendelkező magyar ember és nagy művész volt. Leslie Mandoki felidézte azt a pillanatot, amikor Andy Vajnával Amerikában beszélgettek arról, hogy a filmproducer Magyarországra fog költözni. A kérdésre, hogy miért döntött így, a filmproducer azt mondta, hogy

az ő számára ez egy hazatérés, aminek a révén tud segíteni a sok tehetséges fiatal magyar filmesen, hogy azok Oscar-díjakat nyerhessenek.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A január 19-én és 20-án megtartott kétnapos Mini-koncertsorozat után megrendezett különleges ráadáskoncert első felében Kézdy Luca, Papp Gyula, Tóth Dénes, Nagy István, Török Ádám előadásában elhangzott a Mini Halványkék gondolat című dala, amit Bartóktól az Egy este a székelyeknél – Román tánc, illetve az Allegro Barbaro követett, amit aztán a Mini Kereszteslovag zenéje zárt.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Ezután Batbayar Zeneemyadar mongol nagykövet megható előadásában elhangzott még Bartóknak a Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok műve is.

Török Ádám zenész, dalszövegíró, a Mini együttes alapítója és frontembere Fotó: Kozma Zsuzsi

A jubileumi koncert második felében Leslie Mandoki, Szakcsi-Lakatos Béla, Horváth Charlie,Papp Gyula, Pataki László, Kosik Kristóf, Mini: Németh Karcsi, Papp Gyula, Nagy István, Tóth Dénes, Kézdy Luca, Fehér Ádám és Török Ádám zenélésével közös improvizáció, majd a Feelin alright, egy újabb Improvizáció (E dúr shuffle) következett, a Lusta Blues, a Visszatérés a városba, és végül A zene él tovább számai zárták a koncertet, meg persze hangos tapsvihar a közönségtől.