Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt

Franz Lehar ACE Arts-Culture-Entertainment MUSIC COMPOSER PIANO playing SERIOUS single VERTICAL
Ferenc
(dpa files) - An undated filer shows Austrian operetta composer Franz Lehar at the piano. He was born on 30 April 1870 in Komorn, Hungary, and died on 24 October 1948 in Bad Ischl, Austria. Best known as a composer of operettas, he studied with his father, a military bandmaster, and from 1882 to 1888 he was a pupil at the Prague Conservatory, studying violin and music theory. After graduation, he played violin in the opera orchestra at Elberfeld. Later, he joined his father's band, the Fiftieth Infantry, in Vienna, as assistant bandmaster. In the Spring of 1902 he became conductor at the theater in Vienna, where his opera 'Wiener Frauen' (women from Vienna) was produced. Following were his greatest success, 'The Merry Widow'. His works also include sonatas, symphonic poems, marches, and dances.
Vágólapra másolva!
Az operett nemzetközi népszerűsítése és új tehetségek felfedezése a célja a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenynek, amelynek középdöntőjét és döntőjét Lehár szülővárosában, Komáromban május 4-én és 5-én, az azt követő gálaestet a Budapesti Operettszínházban rendezik május 6-án.
Vágólapra másolva!

Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt, aminek egyértelmű célja az operett műfaj nemzetközi népszerűsítése, és az új tehetségek felfedezése. A verseny középdöntőjét és döntőjét Lehár szülővárosában, Komáromban május 4-én és 5-én, az azt követő gálaestet a Budapesti Operettszínházban rendezik május 6-án.

Lehár Ferenc zeneszerző Forrás: DPA/AFP

A selejtezők többek között Prágában, Pozsonyban, Moszkvában, Kolozsváron és Budapesten, az Operettszínházban zajlanak majd. A háromfordulós megmérettetésre az érdeklődők három kategóriában; primadonna szóló, bonviván szóló és szubrett-buffó párosként jelentkezhetnek. A fődíj 3000 euró (964 ezer forint), amely a legkiemelkedőbb teljesítményért ítélhető oda, kategóriáktól függetlenül. A meghirdetett kategóriák első és második helyezettjét 1000 és 500 euróval díjazzák.
Az énekversenyre

március 20-ig lehet jelentkezni,

az [email protected] címen. A magyarországi első forduló várhatóan április első felében lesz, a középdöntőt és a döntőt Komáromban, május 4-5-én rendezik. Itt már a versenyzőket a teljes nemzetközi zsűri hallgatja meg, amelyik dönt is a végső eredményekről. A zsűri tagja lesz Dagmar Livorová, a Szlovák Zeneművészeti Egyetem opera-operett ének szakos tanára, Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója és Kszénia Zsarko karmester, a moszkvai Női Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. A zsűri elnöke Kiss-B. Atilla operaénekes, aki február 1-étől kezdi igazgatni a Budapesti Operettszínházat.

Hatalmas sikert aratott Lehár nagyoperettje Kínában

November 28-án nagy sikerrel mutatták be Sanghajban Lehár Ferenc kései remekművét, A mosoly országá- t, amit Kínában Káel Csaba rendezett. A Shanghai Opera House és a Müpa közös bemutatója azért is volt különleges, mert ez volt a Lehát-mű kínai debütálása. A kínai-magyar koprodukcióban született látványos előadás 2019. február 1-jén mutatkozik be Budapesten.

A döntőt és versenyt záró gálaműsor rendezője Bori Tamás, karmestere Pfeiffer Gyula lesz, aki február 1-től lesz a Budapesti Operettszínház zeneigazgatója. Lehár szülővárosában a versenyt legutóbb 2016-ban rendezték meg, akkor hat ország 90 résztvevője közül ötvenen jutottak tovább. A győztesek között volt Bordás Barbara, Lévai Enikő, Fedor Oszipov és Kardffy Aisha is.