Vágólapra másolva!
A legendás cigány dzsesszgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral a Müpában.
Vágólapra másolva!

Dotschy Reinhardt énekes, a legendás cigány dszesszgitáros, Django Reinhardt unokája is fellép február 10-én a Müpában az Európai Roma Fesztiválzenekarral. Az előadás művészeti igazgatója, Szakcsi Lakatos Béla elmondta az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorában, hogy „Nikházi Gábornak, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia kisebbségi és migrációs bizottsága elnökének köszönhető, hogy megalakult az Európai Roma Fesztiválzenekar. A 37 tagú együttes február 10-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartja bemutatkozó koncertjét.”

Dotschy Reinhardt Forrás: AFP/Horst Galuschka

Az Európai Roma Fesztiválzenekar vezetője Kathy Horváth Lajos, a Müpában színpadra lép Sárközi Lajos, Emilio, Ifj. Kathy Horváth Lajos, Patai Anna, Orbán György, Csík Gyula, Szakcsi Lakatos Róbert, a külföldi sztárfellépő a Dotschy Reinhardt Quartet lesz. A budapesti koncertet Káel Csaba rendezi majd. Szakcsi Lakatos Béla azt is mondta, hogy

Beszámolójából kiderült az is, hogy az együttes európai turnéján a fellépők között mindig ott lesz az adott ország nemzeti kisebbségének képviselője. Azt is elmondta, hogy a produkcióban a popzene, a klasszikus zene, a dzsessz és a világzene is felcsendül.

Az Európai Roma Fesztiválzenekar Forrás: Müpa / Csibi Szilvia

A Müpa-koncert Liszt II. Magyar Rapszódiá-jával indul. Szakcsi Lakatos Béla a műsorban elmondta, hogy a cigányzenekarok általában cimbalomszólókkal játsszák a művet, holott a darab zongorára íródott és most ő is zongoraszólókkal adja elő. Hozzátette az tis, hogy „Liszt rapszódiái cigány ihletésű darabok”.