Nagyon lassan halad a nácik által elrabolt műkincsek felkutatása

Vágólapra másolva!
A német szövetségi kormány birtokában lévő műalkotások közül 2500 esetében áll fenn a gyanú, hogy nácik általi rablásból származik.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb becslések alapján körülbelül 2500 olyan műalkotás van a német szövetségi kormány birtokában, ami a nácik rablásaiból származik. Az ilyen, kétes eredetű művek legnagyobb része múzeumokban található, de akadnak ilyenek állami hivatalokban vagy akár egy berlini raktárban is – írja a Bild című lap a német pénzügyminisztériumra hivatkozva. A Washingtoni Egyezményhez történt csatlakozással bő két évtizede a német szövetségi állam

kötelezettséget vállalt az erőszakkal elvett művek felkutatására,

és a jogos tulajdonosnak való visszajuttatásra, ám ez eddig csak 54 festmény vagy más műalkotás esetében történt meg. Jelenleg 12, a második világháború alatt zsákmányolt műkincs visszaszolgáltatásáról folynak tárgyalások.

Szép lassan elfogyhat a több milliárd eurós gyűjtemény

A nácik által elkobzott festményt szolgáltattak vissza egy zsidó származású francia újságíró és politikus leszármazottainak Németországban. A Berni Szépművészeti Múzeum újabb darabjáról derült ki, hogy annak idején a nácik kobozták el. Kedden a Thomas Couture francia festőművész Portrait de jeune femme assise ( Fiatal ülő nő portréja) című festményt szolgáltattak vissza a jogos örökösöknek.

A kulturális államminisztériumban azt mondták a Bildnek: „az alapelv az, hogy minden eltulajdonított műkincset vissza kell adni, ez különösképpen vonatkozik a szövetségi államra, amelynek példát kell mutatnia”. A nácik 1933 és 1945 között számos művészeti alkotást erőszakkal vagy kényszerítéssel vettek el tulajdonosaiktól, főleg zsidó műgyűjtőktől, és

az ilyen módon összeharácsolt műkincsek számát 600 ezerre becsülik.

Számos mű még mindig múzeumokban és magángyűjteményekben van szerte a világban, gyakran anélkül, hogy ismert lenne valós eredetük.