Folytatódik az újévi hagyomány - Haydn: A teremtés című oratóriuma a Müpában

Fischer Ádám
Vágólapra másolva!
A Müpa egyik legszebb hagyománya az újévi Haydn-hangverseny, melyen többnyire a zeneszerző grandiózus alkotása, A teremtés című oratórium szólal meg. A sorozatban a karmester, Fischer Ádám személye állandó, a koncertlátogatók ezért évről évre a mű más-más vonásait fedezhetik fel. Az impresszív alkotás ezúttal a historikus mozgalom úttörő zenekara, a Concentus Musicus Wien és a Purcell Kórus előadásában hallható újév napján két alkalommal. 
Vágólapra másolva!

Folytatódik a Müpa újévi hagyománya, azaz most is lesz Haydn-hangverseny. Ezúttal is Haydn A teremtés című grandiózus alkotása szólal meg. A hagyományos sorozatban Fischer Ádám személye állandó. Az alkotás ezúttal a Concentus Musicus Wien és a Purcell Kórus előadásában hallható újév napján két alkalommal: az esti koncert mellett délután is, Fischer Ádám fiataloknak szóló interaktív ismertetőjével.

Fischer Ádám Forrás: Müpa / Csibi Szilvia

A decemberben a Presto Classical által felvételei alapján

az év karmesterének választott Fischer Ádám

ügyel arra, hogy A teremtés előadásai között ne akadjon két egyforma, mert úgy tartja:

Évről évre más énekeseket, más zenekart és más kórust választ, és a különböző előadásokat összehasonlítva joggal támadhat az az érzésünk, hogy Joseph Haydn hatalmas genezistörténete méltó magához a világ megismerhetetlen gazdagságához, hiszen mindig találni benne olyan részt, amelyről elmondhatjuk: „ezt eddig még nem vettem észre”.

A Concentus Musicus Wien Forrás: Daniela Matejschek

A mostani alkalom különlegesnek ígérkezik: az énekkar az 1990-ben alapított Purcell Kórus, a zenekar pedig a hajdan Nikolaus Harnoncourt karmester által vezetett Concentus Musicus Wien lesz, amely a historikus zene 20. századi újrafelfedezésekor vállalt úttörő szerepével zenetörténetet írt. Nemcsak a magyar és a külföldi régizenei műhely találkozása hangzik érdekesnek, de az is, hogy Fischer Ádámnak ily módon lehetősége lesz egy tőről metszett historikus Teremtést vezényelni, ami egyben a zenekarral történő első együttműködése is lesz: „sokukat ismerem modern zenészként, a Bécsi Szimfonikusok tagjaiként, de ebben a felállásban még nem találkoztam velük. Ez az együttes minden túlzás nélkül a historikus mozgalom fáklyavivője volt, és én most építeni akarok a Concentus máig meghatározó Harnoncourt-tradíciójára.”

A rendkívül széles repertoárral rendelkező német bariton, Thomas E. Bauer társaságában este pódiumra lépő két magyar énekes, Baráth Emőke és Szigetvári Dávid idehaza és a nagyvilágban egyaránt sikereket arat, és a matinékoncerten is jól ismert szólisták – Bakonyi Marcell, Megyesi Zoltán és Rácz Rita – tolmácsolják a mű legérdekesebb részleteit az ifjú közönségnek.

Az újévi hangverseny 2020. január 1-én, 19 óra 30-tól kezdődik, a fiataloknak szóló koncert pedig 16 órakor kezdődik.