Rost Andrea gálakoncertjével véget ért a magyar kulturális évad Izraelben

Vágólapra másolva!
Rost Andrea operaénekesnő gálakoncertjével szerda este véget ért a magyar kulturális évad Izraelben.
Vágólapra másolva!

Szerda este ért véget a magyar kulturális évad Izraelben, a záróesemény Rost Andrea operaénekesnő gálakoncertje volt. Az évaddal a magyar kormány a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulójáról emlékezett meg. Rost Andrea a szerdai záróest első részében a raananai szimfonikus zenekar kíséretében lépett fel, majd a Lukács Miklós Trióval közösen adott világzenei koncertet. A Jeruzsálemi Színház közönsége együtt énekelte egy zsidó népzenei feldolgozás refrénjét Rost Andreával. Az évadzáráskor Benkő Levente, Magyarország izraeli nagykövete az MTI-nek azt mondta, hogy a magyar diplomácia első alkalommal jelent meg Izraelben ennyire sűrű kulturális programsorozattal.

Hét hónapon át több tucat eseményt tartottak,

amelyek a szervezők becslései szerint több mint százezer látogatót értek el. A közönség és a programok résztvevői elsősorban a történelmi Magyarország területéről érkeztek, 200-300 ezer fősre becsült magyar gyökerű izraeliek, illetve az ő gyerekeik, unokáik voltak. Noha a második, harmadik generációban már kevesen beszélnek magyarul, ők is ápolják őseik hagyományait. Elsősorban nekik szóltak a kulturális évad eseményei, de igyekeztek olyanoknak is bemutatni a mai Magyarországot és a kortárs magyar kultúrát, akiknek nem a Kárpát-medencébe vezetnek családi gyökerei.

Hosszú ideig ünnepelték az Operettszínházat Tel-Avivban

Telt ház előtt adta elő a Budapesti Operettszínház a Menyasszonytánc című klezmer-musicaljét Tel-Avivban. Az előadás hatalmas sikert aratott. Csütörtökön adta elő Menyasszonytánc című klezmer-musicaljét a Budapesti Operettszínház Tel-Avivban. Az előadást köszöntő beszédében Benkő Levente, Magyarország tel-avivi nagykövete elmondta, hogy az elmúlt fél évben, a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30.

A rendezvénysorozat kiemelkedő eseményei közé tartozott Goldmark Károly Izraelben először színpadra állított, Sába királynője című operája, a Recirquel és a Győri Balett vendégszereplése, a magyar filmhét fesztiváldíjas alkotásokkal, Jávor Ferenc „Fegya” Menyasszonytánc című klezmer musicalje, Robert Capa Izrael alapítása idején készített fényképeinek kiállítása és a magyar kulináris hét, amikor egy hétig neves magyar séfek főztek a népszerű izraeli vendéglőkben. Benkő Levente azt is mondta, „nagyon sikeresnek látom ezt a kapunyitási kísérletet, amely országszerte jelentős figyelmet keltett. Az egyre nagyobb érdeklődést a Magyarországra látogató turisták gyorsan növekvő száma is tükrözi.”