Kiállítással emlékeznek a száz éve született Bessenyei Ferencre és Gábor Miklósra

MAGYARORSZÁG BUDAPEST V. az MTV stúdiója, címszerepben Bessenyei Ferenc színművész a Zrínyi Miklósról készülő négyrészes tévéfilm felvételén. A film rendezője Zsurzs Éva, a forgatókönyvet Örsi Ferenc írta.
Vágólapra másolva!
A száz éve született Bessenyei Ferencre és Gábor Miklósra emlékező kiállítás látható vasárnaptól a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban.
Vágólapra másolva!

Idén ünnepeljük két nagy színészünk, Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós születésének 100. évfordulóját, amiért a Bajor Gizi Színészmúzeumban emlékező kiállítást rendeznek, ami vasárnaptól látható.

Bessenyei Ferenc: akit Isten is színésznek teremtett

Talán túl könnyen használunk ilyen szavakat, hogy színészkirály, színészóriás, de Bessenyei Ferencet az Isten is színésznek teremtette. Szálfatermet, orgánuma nagyharang, de visszafogottan is tudta használni kivételes, mély hangját. Énektudása kifogástalan, kórustagként kezdte a pályát. Tiszta hitű, tragikus hősök hosszú sorát játszotta el, viszont veleszületett vitalitásánál fogva könnyedén tudott humoros is lenni.

A tárlat a két színművész színházi és filmes életművét, egyéni pályáját, találkozásukat, a Nemzeti Színházban és a Madách Színházban színre került közös előadásaikat idézi meg a Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

A kommunista Hamlet, aki megbánta bűneit

Gábor Miklós az egyik legnépszerűbb színész volt, színpadon és filmen egyaránt. Egy nemzedék számára volt a tökéletes értelmiségi figura. Egy másik, korábbi nemzedéknek pedig a tökéletes kommunista. Gábor Miklóst, a filmszínészt mutatjuk be. Gábor Miklós 1919. április 7-én született Zalaegerszegen. Már gyerekkora a mozi bűvöletében telt: az apja, Gábor Béla mozitulajdonos volt.

Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós filmszerepeivel a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum külön teremben ismerteti meg a látogatókat. A Hősök tere – Száz éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós című, 2020. január 19-ig látogatható kiállítást a művészek írásai és naplófeljegyzések teszik teljessé, emellett a 20. századi magyar színháztörténet egyes korszakainak is emléket állít.

A kiállítás időtartama alatt változatos kísérőprogramokkal és filmklubvetítésekkel is várják az érdeklődőket.