Óriási munkával készül a költözésre a Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum
Vágólapra másolva!
Tavaly december óta zárva tart a Néprajzi Múzeum, ám ez nem jár tétlenséggel. Gőzerővel készülnek a költözésre.
Vágólapra másolva!

2019-ben készül el a Néprajzi Múzeum új épülete a Liget Budapest Projekt keretében. Az épület a látványtervek alapján már megkapta Európa, majd néhány órával később a világ legjobb középületének járó díjat is december elején. A Néprajzi Múzeum tavaly decemberben zárt be a Kossuth téren, és a kívülről csendesnek tűnő épületben azóta is mindenhol, még a jól ismert kiállítási terekben is

gőzerővel folyik a műtárgyak költözésének előkészítése.

Minden műtárggyal ugyanúgy kell bánni. Minden egyes darabot kézbe kell venni, meg kell tisztítani, azonosítani, befotózni kell. A nagyságrendet elképzelni is nehéz: körülbelül 250 ezer tárgy, valamint az archívumi adattárban őrzött dokumentum, fénykép és negatív fog megmozdulni a következő időszakban.

A muzeológusok, állományvédelmi szakemberek, nyilvántartási dolgozók, gyűjteménykezelők csoportjai szoros együttműködésben, feszes projektterv mentén dolgoznak.

„Elhasználtunk majdnem 200 csomag pormaszkot, 550 pár gumi- és cérnakesztyűt, 1 000 négyzetméter molinóvásznat és még egyszer ennyi műanyag takarófóliát. Megmásztunk fejenként 2 400 lépcsőfokot és megittunk úgy 660 csésze kávét. [...]

és legalább 46 000 digitális fényképfelvétel készült el. Mechanikusnak tűnő, „favágó" munka zajlik, miközben lehetséges, hogy olyan tárgyakat veszünk kézbe, amelyek 40 éve mozdulatlanul pihentek” – mondta az elmúlt évről Shleicher Veronika, a Gyűjteményi Főosztály vezetője.

Közben a Néprajzi Múzeum új Gyűjteményi Központja a Szabolcs utcában lassan elkészül. A világszínvonalú bázison a raktári funkciót hatékony helykihasználást biztosító korszerű tárolási rendszerekkel több mint 10 ezer négyzetméteren alakítják ki. Eközben egy nagyszabású rendezési munkálat fejeződött be Törökbálinton, a Néprajzi Múzeum 3 egységből álló jelenlegi külső raktárbázisán. Itt található többek között a teljes bútor és világítóeszköz gyűjtemény, a rítus és szokásgyűjtemény és az egyházi gyűjtemény darabjai, de a mesterséggyűjtemény, építkezésgyűjtemény, közlekedés gyűjtemény tárgyait is itt őrzik immáron 30 éve. Az elmúlt időszakban több mint 13,000 tárgyat készítettek fel a szakemberek a költözésre.