Balázs Fecó: Saját szememmel láthattam a kommunizmus és a Nyugat különbségét

Balázs Ferenc; Balázs Fecó beszél énekes gesztikulál Közéleti személyiség foglalkozása MOZOG művész SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY zenész
Balázs Ferenc (Balázs Fecó) Liszt Ferenc-díjas énekes, zenész, a Neoton együttes egykori tagja a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén.
Vágólapra másolva!
A 888.hu számára adott interjújában a zenei pályaválasztásának okaitól kezdve a neotonos és a taurusos idők történésein át a Korál zenekar máig tartó korszakáig beszélt 50 éves zenei pályafutásáról Balázs Fecó. A magyar rocklegendák egyike azt is elmondta, hogy fontos lenne a Hungaroton nemzeti kincset jelentő, hajdani zenei anyagainak a visszaállamosítása.
Vágólapra másolva!

Soha senki nem volt zenész a családjában, meséli Balázs Fecó, aki négyéves korában elvesztette az édesanyját, így az apai ági nagyanyja nevelte.

"A Fradi-pályához közel laktunk, ott volt egy gangos bérház, amiről később megszületett »A kölkök a hátsó udvarból« című dal is - mondja - Ott szombat-vasárnap, »jó ebédhez szól a nóta« jelleggel jártak ki vándormuzsikusok tangóharmonikával, hegedűvel, és délben eljátszották az akkori slágereket, táncdalokat, de még a népdalokat is. Ez engem annyira megfogott, hogy az apámtól kértem karácsonyra egy tangóharmonikát. Hallás után megtanultam egy-két dalt, és az egyik szombati ebédnél csönd volt. Lebetegedhetett az egyik muzsikus, ekkor vettem a bátorságot, kimentem és elkezdtem eljátszani azokat a dalokat, amiket megtanultam hallás után. Ez annyira jól sikerült, hogy a lakók ugyanúgy dobálták le nekem az újságpapírba csomagolt pénzeket az emeletekről, mint a vándormuzsikusoknak. Ez volt az első gázsi életemben, amit a zenélésért kaptam. A házban lakott egy zongoratanárnő, aki észrevette, hogy muzikális vagyok, és elkezdett tanítani."

Balázs Ferenc (Balázs Fecó) Liszt Ferenc-díjas énekes, zenész, a Neoton együttes egykori tagja a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén Forrás: MTI/Zih Zsolt

A Neotonba úgy került, hogy a Ki mit tud?-on találkozott a zenekarral, amelynek orgonistáját éppen elvitték katonának. "Ekkor volt baromi nagy sláger, a magyar rockzene kitörölhetetlen nagy gyöngyszeme, a »Kell, hogy várj«.

Ekkor Balázs Fecó még csak 17 éves volt. A Neoton '68-ban második lett a Ki mit tud?-on a Hungária mögött, és így 1971-ben eljuthattak Afrikába, Nigériába és Ghánába. Visszafelé Amszterdamban elmentek a Black Sabbath Paranoid lemezének bemutató koncertjére.

Ez lett a Taurus.

"Már akkor az Erdős Péter irányított mindenható egyeduralkodóként egyedül eldöntve, hogy kinek lesz lemeze és kinek nem. Akkoriban elsősorban csak a politikai megbízhatóság számított. Ha valakinek nagy sikere volt, akkor az csak olaj volt a tűzre, féltek tőle, mivel mindenben politikát láttak" - mondta Balázs Fecó.

A 2016-ban Kossuth-díjjal kitüntetett Balázs Ferenc „Fecó” Liszt Ferenc-díjas énekes, zenész Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Balázs Fecó egyetért azokkal, akik szerint államosítani kell a Hungaroton zenei anyagát.

A rendszerváltás az ő életében nem hozott nagy változást, mert előtte és utána is szeretették az emberek. De ezt mondja:

Rákérdeztem dolgokra, de nem kaptam választ. Viszont a saját szememmel és érzékeimmel jöttem rá arra, hogy

a két világ között behozhatatlan különbség van."

A 888.hu-nak adott személyes hangvételű interjút teljes hosszában itt olvashatja el.