Mécs Anna kapta az idei Margó-díjat

Vágólapra másolva!
A legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat Mécs Anna kapta Gyerekzár című könyvéért csütörtökön a Margó Irodalmi Fesztiválon és Könyvvásáron a Várkert Bazárban.
Vágólapra másolva!

Mécs Anna kapta idén a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválhoz kapcsolódó, vasárnapig tartó Margó Irodalmi Fesztiválon negyedik alkalommal adták át a legjobb első prózakötet szerzőjének járó díjat. Mécs Anna novelláiban

korosztálya egzisztenciális kérdéseit teszi fel családról, párkapcsolatról, nőiségről, munkáról és önmegvalósításról.

„A Gyerekzár lendületesen és izgalmasan beszél nagyapáról, Tinder-kapcsolatról, rákról, szexről és autóvezetésről. A Scolar Kiadónál megjelent novelláskötet elbeszélői apákkal, anyákkal küzdenek, történelmi sérelmek, természettudományos elméletek és vallásos dogmák között próbálnak utat törni maguknak. A gyerekzár véd, de egyben gyerekszerepben is tart, így nem érezhetik meg tetteik súlyát, babásítva maradnak hosszú éveken át” – olvasható a szervezők közleményben.

Idén 52 pályaművet neveztek, amelyek közül a tíz legjobbat előzsűri választotta ki, majd a szakmai zsűri döntött a legjobb háromról: Mécs Anna könyve mellett Csutak Gabi Csendéletsárkánnyal és Juhász Tibor Salgó Blues című kötete került az élmezőnybe. Csutak Gabi novellafüzére a KKM Publishing Hungary Program próbafordítási különdíjában is részesült.

Hogyan nem üt agyon egy szupernóva egy novelláskötetet?

Verset, drámát, novellát ír, és ezek mellett még fotózik is. Jó ideje ismerjük egymást, és legutóbb az általa megálmodott és szerkesztett Budapest Katalógussal kapcsolatban ültünk asztalhoz, most pedig a tavaly megjelent novelláskötetéről kérdeztem. A Váltóáram figurái köztünk járnak. Vagy mi élünk köztük? Hogyan nem terhel túl egy szupernóva egy novelláskötetet, és hogyan lehetnek felszabadítóak a súlyos történetek?

Az első Margó-díjat Totth Benedek nyerte Holtverseny című regényével, második alkalommal Milbacher Róbert bizonyult a legjobbnak a Szűz Mária jegyesé-vel, tavaly pedig Szöllősi Mátyás kapta meg az elismerést Váltóáram című könyvéért.